Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najvišje tržaško priznanje Borutu Pahorju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 07. 2021 / 15:09
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2021 / 22:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najvišje tržaško priznanje Borutu Pahorju
Tri grbe Trsta je Borutu Pahorju izročil župan Roberto Dipiazza. FOTO: UPRS/Nebojša Tejić

Najvišje tržaško priznanje Borutu Pahorju

Župan Trsta Roberto Dipiazza je danes slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju v tržaški Mestni palači izročil najvišje priznanje mesta, »Tri grbe Trsta«.

»Odlikovanje je izraz našega iskrenega in dobrega sodelovanja in ga razumem kot vaš znak, da moramo nadaljevati na poti sožitja, sodelovanja in prijateljstva, kar zavaruje mir, varnost in blaginjo nas in naših otrok,« je ob prejemu poudaril predsednik Pahor.

Znak zaupanja in prijateljstva

Obenem je spomnil na skorajšnjo prvo obletnico spominskega poklona, ko sta si na Bazovici stisnila roke z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello, »kar sem imel za znak zaupanja in prijateljstva,« je izpostavil Borut Pahor.

Zmaguje sožitje in prijateljstvo

»V tej gesti je bil iskren občutek moči, da zmaguje sožitje, prijateljstvo in evropska prihodnost – vse tiste vrednote torej, za katere sva si in si bova s prijateljem Mattarello vedno prizadevala,« je še dodal slovenski predsednik.

Prosim župana in deželno vlado, naj storita vse, da Narodni dom – po dogovoru – čim prej stvarno pripade Slovencem. (Borut Pahor)

Narodni dom čim prej Slovencem

Ob koncu je pozval: »Vse to se je odvijalo, ko je bil podpisan memorandum o vrnitvi Narodnega doma v Trstu. Prosim župana in deželno vlado, naj storita vse, da Narodni dom – po dogovoru – čim prej stvarno pripade Slovencem.«

Le še nekaj formalnih preprek

Župan Roberto Dipiazza je ob obletnici podpisa memoranduma o vrnitvi Narodnega doma slovenski narodni skupnosti zagotovil, da jih do tega loči samo še nekaj formalnih preprek, za katere si bodo, kot je obljubil, iskreno prizadevali, da bodo kar najhitreje odpravljene.

Obisk Križa pri Trstu

Slovenski predsednik je nato, na povabilo predsednika Kulturnega društva Ribiški muzej tržaškega primorja Franka Košute, obiskal še Križ pri Trstu, kjer se je udeležil osrednje slovesnosti ob obletnici podpisa memoranduma in 30. obletnici slovenske samostojnosti.

Polaganje venca

Po polaganju venca k Spomeniku padlim za svobodo iz Križa (kot prvi slovenski predsednik) se je udeležil sklepne slovesnosti v Kulturnem domu Alberta Sirka, na kateri je imel Pahor svečani nagovor.

»Za nič na svetu ne bi zamenjal tega trenutka«

»Popolnoma sem prevzet nad tem trenutkom, lepoto kraja in vašo prijaznostjo. Za nič na svetu ne bi zamenjal tega trenutka,« je podčrtal predsednik in dodal: »Kar se je zgodilo pred letom dni, je bil spominski poklon. Tedaj sva s predsednikom Mattarello stala na ramenih prizadevanj vas in vaših prednikov za svobodo, demokracijo in sožitje.«

Govor senatorke Tatjane Rojc

Senatorka Tatjana Rojc se je v govoru Pahorju zahvalila, da je lani skupaj z italijanskim kolegom »postavil Trst v središče sveta, da bi opozoril na to, kar je bilo, s pogledom, uzrtim v svet, ki ga želimo.«

»Vemo, da nas imate v srcu«

Franko Košuta pa je Sloveniji ob 30. obletnici zaželel uspešen razvoj in dodal še: »Vaš obisk, predsednik Borut Pahor, ima za nas poseben pomen. Vemo, da nas imate v srcu.« Slovesnosti so se udeležili vidni predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in lokalnih oblasti ter prebivalci Križa in tržaškega Krasa.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh