Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napadli pisatelja Salmana Rushdieja

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 12. 08. 2022 / 17:58
Oznake: Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2022 / 21:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Napadli pisatelja Salmana Rushdieja
Rushdie je zadnja leta redno nastopal na številnih knjižnih festivalih. FOTO: Wikipedija

Napadli pisatelja Salmana Rushdieja

Med predavanje v bližini mesta Buffalo v zvezni državi New York je bil danes zaboden indijsko-britanski pisatelj Salman Rushdie. Priče pripovedujejo, da je med predstavitvijo gosta na oder stekel moški, ki je 75-letnega Rushdieja zabodel.

Po trenutno znanih podatkih je pisatel utrpel vbodno rano na vratu. Zbrani v dvorani pa so napadalca obvladali neposredno na kraju dogodka.

Znani romanopisec, rojen v Indiji, je leta 1981 zaslovel s filmom Otroci polnoči. Še večjo slavo pa mu je prinesla njegova četrta knjiga, Satanski stihi. Nadrealistični, postmoderni roman je sprožil veliko ogorčenje med nekaterimi muslimani, ki so menili, da je njegova vsebina bogokletna, in je bil v nekaterih državah prepovedan.

Leto dni po izidu knjige je iranski vrhovni voditelj ajatola Homeini pozval k usmrtitvi Rushdieja in za to ponudil 3 milijone dolarjev (2,5 milijona funtov) nagrade. V nasilju, ki je sledilo objavi, je umrlo več deset ljudi, med drugim so bili ubiti tudi prevajalci dela.

Nagrade za Rushdiejevo glavo niso nikoli preklicali, čeprav se je iranska vlada od Homeinijevega poziva distancirala. Zaradi tega je ta moral dolga leta živeti pod strogo policijsko zaščito.

Nalaganje
Nazaj na vrh