Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Narodnemu muzeju Slovenije zlati red za zasluge

Objava: 27. 10. 2021 / 22:38
Oznake: Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2021 / 22:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Narodnemu muzeju Slovenije zlati red za zasluge
Borut Pahor je Narodnemu muzeju Slovenije vročil odlikovanje, zlati red za zasluge. FOTO: UPRS

Narodnemu muzeju Slovenije zlati red za zasluge

Predsednik Borut Pahor, sicer častni pokrovitelj praznovanja, se je v Cankarjevem domu udeležil slavnostne akademije ob praznovanju 200-letnice Narodnega muzeja Slovenije, ki mu je vročil odlikovanje, zlati red za zasluge, za izjemen prispevek k oblikovanju in ohranjanju slovenske kulturne, znanstvene in narodne identitete.

Kot je zapisano v utemeljitvi, je Narodni muzej s svojimi stalnimi postavitvami neprestani prostor izobraževanja. Posebej domiselno privablja (pred)šolsko občinstvo, zbirke so v ponos Slovencem in vsem na ogled. Bogato knjižnico ponuja strokovnjakom različnih disciplin, specializirana restavratorska ekspertiza pa je referenčna za konservatorje in restavratorje v Sloveniji in zunaj nje.

Zgodovina muzeja je zgodovina našega prostora, uspehov, dosežkov

Zgodovina Narodnega muzeja je zgodovina našega prostora, uspehov, dosežkov, dogodkov in dogajanj, je še zapisano v utemeljitvi, a tudi zgodovina muzeja – predanost njegovih ravnateljev in znanja številnih strokovnih delavcev, kustosov, konservatorjev, restavratorjev … Z razgledanostjo in odgovornostjo so poskrbeli za častno izpolnitev plemenitega poslanstva, ohranjati spomin tega prostora za danes in jutri, in tako ravnajo tudi danes.

Danes je bila v Cankarjevem domu slavnostna akademija ob praznovanju 200-letnice Narodnega muzeja Slovenije. FOTO: UPRS

Živahen razstavni program in obsežna publicistična dejavnost

V utemeljitvi je še dodano, da muzej svoje neprecenljivosti hrani in razstavlja v arheološki, zgodovinski, umetnostni, numizmatični zbirki in zbirki uporabne umetnosti, s katerimi predstavi ves slovenski etnični prostor in čas novejših in starejših obdobij. Gradivo ohranja, dopolnjuje, proučuje, dokumentira, interpretira in prikazuje v živahnem razstavnem programu in obsežni publicistični dejavnosti.

Prvenstvo ohranja tudi danes

Delovanje nenehno prilagaja potrebam in zmožnostim časa ter pričakovanjem strokovne in splošne javnosti, zato ohranja prvenstvo tudi danes, ko je prvopristopnik na mnoga nova področja, dejaven zlasti pri razvijanju povezav med naravoslovnimi znanostmi, humanistiko in naravoslovjem, je med drugim še poudarjeno v utemeljitvi.

Ohranil se je skozi vojne in viharje

»Ko so pred 200 leti udeleženci Ljubljanskega kongresa predlagali ustanovitev domovinskega muzeja, je malokdo slutil, da bo muzej 200-letnico praznoval v lastni, samostojni suvereni državi. Ohranil se je skozi vihar pomladi narodov, svetovni vojni in našo osamosvojitveno, preživel preporod Evrope in rojstvo nove države ter vse to spremljal, kosce spominov pa zbiral in ohranjal za poznejši čas,« je predsednik Borut Pahor še utemeljil podelitev odlikovanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh