Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Navdih »trpeče« lepote

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 29. 03. 2023 / 08:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2023 / 10:37
Navdih »trpeče« lepote
FOTO: Zajem zaslona

Navdih »trpeče« lepote

V galeriji Družina razstavljata dve umetnici: Melita Zajc podobe križevega pota, Patricija Simonič pa skulpturo trpečega Kristusa.

V postnem času so v galeriji Družina razstavljene podobe štirinajstih postaj križevega pota akademske slikarke Melite Vovk (1928–2020). »Ko je v blejski farni cerkvi svetega Martina slikal freske mladi slikar Slavko Pengov, sem ga stalno hodila zijat,« se je v pogovorih večkrat spominjala umetnica. »Mladi malar je vso cerkev poslikal s svetniki in angelci. Posebno mi je bilo všeč, ko je namalal toliko bosih nog.« Od tistega časa, je zapisala v knjigi Poizkus biografije, je doma risala samo še križev pot in vesoljno sodbo, vse z bosimi nogami.

Blejčanka Melita Vovk se je ukvarjala s slikarstvom, grafiko, risbo, ilustracijo (ilustrirala je več kot 80 knjig), sodelovala je z Akademijo za igralsko umetnost in ustvarjala scene in kostume. Na ogled je križev pot, ki ga je pokojna slikarka naslikala v letu 1937.

Ob slikah križevega pota je v galerijskem prostoru na ogled tudi skulptura Jezusa, delo umetnice Patricije Simonič. »Kiparsko delo je času primerna skulptura, k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh