Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne dve leti, deset

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 21. 02. 2024 / 07:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2024 / 11:34
Ne dve leti, deset
Rok Blažič. FOTO: Tomaž Rihtar

Ne dve leti, deset

Po dveh letih spremljanja vojne v Ukrajini na zahodu čutimo »utrujenost«. Našo pozornost so speljale podobe iz Izraela in Gaze, ameriška predsedniška tekma, domače politične in ekonomske težave. Sprašujemo se, ali ne bi bilo bolje skleniti premirja ali vsaj zamrzniti konflikt.

Ob tem pogosto pozabljamo, da vojna v Ukrajini traja že deset let, od februarja 2014, ko so se na Krimu pojavili »mali zeleni možje«, ki so se izkazali za ruske vojake brez vojaških oznak. Sledila je vojna v Donbasu, ki se je po vročem začetku prelevila v »zamrznjen konflikt«, po vzorcu Gruzije leta 2008. Do ruske polne invazije pred dvema letoma, ki je v Ukrajini razblinila iluzije, da je mogoče omejiti apetite njene velike sosede.

To dobro razumejo tudi vzhodnoevropske države, ki se s svojim zgodovinskim spominom zavedajo, kaj pomeni ideja »ruskega sveta«. Drugače je, ko gremo proti zahodu celine ali v ZDA. Tam nekateri konservativni krogi v Rusiji vidijo celo zaveznika proti »progresivni agendi na zahodu«.

S tem (nehote?) pritrjujejo tezi, na kateri gradi ruski predsednik, da je propad zahodnega modela družbe z demokracijo in liberalizmom le še vprašanje časa. Kot piše britanski politični filozof ruskega rodu Vlad Vexler, vlada v Kremlju skorajda teološko prep...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh