Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nebo in zemlja v jasličnem oltarju

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 20. 12. 2023 / 09:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2023 / 10:19
Nebo in zemlja v jasličnem oltarju
Omarične stenske jaslice akademskega slikarja Jerneja  (odprte) Jemca. FOTO: Martina Lesjak

Nebo in zemlja v jasličnem oltarju

Leta 2016 so v ateljeju mag. Jerneja Jemca, akademskega slikarja in profesorja likovne umetnosti, premišljeno začele nastajati jaslice.

Pri Jemčevih jaslicah gre za manjšo, umetniško oblikovano omarico v dveh nivojih, s stranskima nišama v vratcih, ki se lahko, glede na potrebe skozi leto, zapirajo ali odpirajo. Arhitekturno nakazuje polodprt prostor. Idejna zasnova jaslic je nastala po zgledu dveh italijanskih umetnikov: Fra Angelica (naslikani paviljoni, baldahini, krajina, flora) in Giotta di Bondonea (strop kapele Scrovegni v Padovi).

Dve razsežnosti božičnega dogodka

Jaslice delujejo po klasičnem principu arhitekturnih niš, ki iluzionistični prostor gradijo po nadstropjih. Kompozicija dela je centralna. Dogajanje v njej pa je razdeljeno na dva dela: 1) svetejši, zgornji del je bližje nebu, bližje Bogu, zvezdam, religiji. Ta del vsebuje tudi notranjo arhitekturo, baldahin oz. paviljon s centralnim, svetim dogodkom; 2) posvetni, spodnji del pa je bližje zemlji, bližje tlom in stvarnemu, naravnemu delu. In vsebuje plansko iluzionistično krajino.

Levo in desno se dogajanju priključuj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh