Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nekaj evrov lahko naredi čudež«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 08. 2014 / 11:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Nekaj evrov lahko naredi čudež«

»Nekaj evrov lahko naredi čudež«

Slovenska karitas je v galeriji Družina predstavila dve dobrodelni akciji: Za srce Afrike in Z delom do dostojnega življenja.

"S skupnim mreženjem smo močnejši in več dobrega naredimo." Foto: Katja Cingerle

Slovenska karitas je v galeriji Družina predstavila dve dobrodelni akciji: Za srce Afrike in Z delom do dostojnega življenja. Obe trajata od 15. avgusta do 15. septembra. Predstavitev je vodil Imre Jerebic s Slovenske karitas, pridružile pa so se mu še Jana Lampe, organizatorka akcij pri Slovenski karitas, Irena Mramor z Direktorata za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč pri Ministrstvu za zunanje zadeve RS ter Saša Eržen, darovalka, ki trajno podpira družino v Afriki.

Imre Jerebic je povedal, da Slovenska karitas skupaj z misijonskim središčem in ministrstvom podpira 200.000 ljudi v Afriki. Ti živijo v slabih življenjskih razmerah, imajo slabo zdravstveno oskrbo, primanjkuje pa jim pitne vode in hrane. Slovenska karitas je akcijo Za srce Afrike pripravila že devetič. Vsa zbrana sredstva bodo namenili razvojno-humanitarnim projektom, s katerimi bodo omogočili izgradnjo zdravstvenih centrov, porodnišnic, vodnjakov za zbiranje deževnice in šolskih prostorov, podhranjenim otrokom pa bodo priskrbeli hrano.


Sestra Bogdana Kavcic s podhranjenimi otroki v Centralni Afriki. Foto: Slovenska karitas

V zadnjih osmih letih so v akciji obnovili, dogradili in opremili štiri šole, zgradili osem vodnjakov, tri zdravstvene centre in porodnišnico, je o uspešnosti akcije povedala Jana Lampe in besede podprla še s slikovnim gradivom. Otrokom so omogočili obiskovanje osnovne šole, ki je v Afriki drugačna od naše, pa vendar jo imajo. Pri Slovenski karitas se zavedajo, da je izobrazba pomembna, saj si otroci z njo omogočijo lažje vključevanje v družbo in pot do lastnega zaslužka. V razredih je tudi do sto otrok, s čimer se kakovost šolanja precej zmanjša. V novih šolah pa jih v enem razredu sedi več kot pol manj. Pri gradnji novih prostorov sodelujejo tudi domačini. Podhranjenim otrokom Slovenska karitas pomaga z nakupom hrane (riža, sardin, mleka, moke), zgradili pa so tudi jedilnico v Burundiju.


Foto: Katja Cingerle

Posebna želja prihaja iz Ruande. Misijonarka sestra Vesna Hiti prosi za podporo pri nakupu nujno potrebnega kotla za prekuhavanje perila in sončnih celic za zdravstveni center, ki oskrbuje 24.000 ljudi. Tako bi lahko zdravniki imeli elektriko tudi ponoči in nemoteno opravljali svoje delo. Janez Krmelj pa prosi za podporo pri obnovi dotrajane porodne sobe na Madagaskarju.


Otroci iz vrtca se veselijo, ker bodo drugo leto obiskovali novo šolo v Ruandi. Foto: Slovenska karitas

Irena Mramor z Direktorata za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč pri Ministrstvu za zunanje zadeve RS je povedala, da ministrstvo pomaga pri urejanju različnih pogodb z Afriko, sodelujejo pa tudi multilaterarno, kot donatorji. Svoja sredstva donirajo prek raznih organizacij, največ pa sodelujejo z Evropsko unijo. Od leta 2004 namenjajo sredstva v Evropski razvojni sklad. Slovenija je sprejela Resolucijo o mednarodnem razvojnem sodelovanju, s katero se je zavezala, da bo pomagala tudi Afriki (poleg balkanskih držav in držav vzhodne Evrope, na območju Kavkaza in Srednje Azije). Letno namenjajo Afriki okrog 500.000 evrov, od leta 2012, ko je Slovenija podpisala sporazum z Zelenortskimi otoki, pa še 500.000. Ministrstvo za zunanje zadeve sodeluje s Slovensko karitas pri večletnih projektih, glavna skrb pa so otroci in ženske.

Pomagajte otrokom, hvaležni vam bodo. Foto: Slovenska karitas
Druga akcija Z delom do dostojnega življenja pa se nanaša na zaposlitev, ki jo revni prebivalci težko dobijo. Saša Eržen je darovalka, vsak mesec nameni 6 evrov kot trajno mesečno podporo družini v Afriki, da z lastnim delom dostojneje preživijo. Čeprav ima tudi sama dva otroka, ji ni težko pomagati. "Nam teh šest evrov ne manjka, njim pa to veliko pomeni," je pojasnila. Za pomoč se je odločila, ker so jo pretresle ganljive zgodbe revnih družin. Posamezniki so tako dobili priložnost za delo in plačilo zanj. Skupaj je 391 slovenskih družin pomagalo že 257 družinam v Ruandi, Burundiju, na Madagaskarju in v Centralnoafriški republiki. Z akcijo so omogočili številnim družinam, da so lažje preživele, z gradnjo zdravstvenih centrov se izboljšajo tudi razmere za delo zdravnikov, domačini pa delajo v novih prostorih, jih čistijo, urejajo okolico, pripravljajo drva ... "Nekaj evrov lahko naredi čudež," je prepričana Jana Lampe.


Urejanje okolice vrtca in čiščenje pri sestrah v Kigaliju. Foto: Slovenska karitas

Akcijo so na prošnjo sestre Vide Gerkman razširili še v Albanijo, kjer ljudje težko dobijo službo. Družini v Afriki veliko pomeni že 24 evrov na mesec, v Albaniji pa jim lahko dostojno življenje prinese 48 evrov mesečno. Akcija Z delom do dostojnega življenja je že mnogim družinam pomagala, da so se izkopali iz revščine. Ženski, ki jo je mož zapustil, in ni imela dohodka, so misijonarke pomagale, da zdaj lahko sama preživlja sebe in svoje otroke.

»Vabimo vas k sodelovanju, s skupnim mreženjem smo močnejši in več dobrega naredimo,« je Imre Jerebic povabil vse, ki bi si želeli najrevnejšim v Afriki pomagati do boljšega življenja. Več o tem, kako pomagati najdete spletni strani Slovenske karitas.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh