Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nelinearno svetništvo

Za vas piše:
Ana Pavec
Objava: 25. 10. 2023 / 10:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2023 / 11:02
Nelinearno svetništvo
Ana Pavec. FOTO: Osebni arhiv

Nelinearno svetništvo

Od otroških let sem se spraševala, zakaj Johann Sebastian Bach ni razglašen za svetnika. Vemo, da je bil rodoviten skladatelj in zgleden družinski človek.

Zadnjič sem na ekskurziji s pevskim zborom v Berlin in Leipzig izvedela očitno dejstvo in razlog – Katoliška cerkev ga ni mogla razglasiti, ker je bil protestant. Kljub temu lahko preko njegove glasbe doživljamo Božji dotik in nas nagovarja bogastvo duhovne dediščine, ki nam jo je zapustil s svojim ustvarjanjem.

Prav tako Slovenci uživamo blagoslov tiskane knjige preko Primoža Trubarja in drugih reformatorjev, še posebej z Dalmatinovim prevodom Svetega pisma.

Pred kratkim sem odkrila presenetljiv življenjepis sv. Pavle Rimske, ki je bila nepogrešljiva podpornica sv. Hieronima, zavetnika prevajalcev. Vprašanje je, ali bi brez njene pomoči in podpore Hieronim sploh ustvaril Vulgato, prevod Biblije v latinščino.

Ko se zaskrbljena oziram po svoji s knjigami naloženi in precej neurejeni pisalni in delovni mizi, me tolaži misel na številne svetnike, ki so bili tesno povezani s knjigami in so preko njih izpolnili svoje poslanstvo. Zelo blizu mi je podoba sv. H...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh