Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemčija pred Nemčijo

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 29. 05. 2024 / 10:29
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2024 / 19:07
Nemčija pred Nemčijo
Zadetek Neeskensa iz enajstmetrovke na finalni tekmi med ZR Nemčijo in Nizozemsko. FOTO: Wikipedija

Nemčija pred Nemčijo

Športni navdušenci imajo po kolesarski dirki po Italiji le malo časa za počitek. Že 14. junija se bo v Nemčiji začelo evropsko nogometno prvenstvo, na katerem bo nastopila tudi Slovenija. Tekmovanje sovpada s petdeseto obletnico svetovnega prvenstva, ki ga je leta 1974 gostila Nemčija. Naši igralci so v sredo, 29. maja, začeli zadnji del priprav, mi pa se za ogrevanje sprehodimo po spominih.

Na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1974 je nastopilo šestnajst držav, kar je pol manj kot leta 2022 v Katarju in osem manj kot na letošnjem evropskem prvenstvu. Evropo so zastopale Bolgarija, Italija, Jugoslavija, Nemška demokratična republika, Nizozemska, Poljska, Škotska, Švedska in Zvezna republika Nemčija. Iz Južne Amerike so prišle države Argentina, Brazilija, Čile in Urugvaj, Afriko je zastopal Zaire (danes je to Kongo), Severno in Srednjo Ameriko Haiti, zadnja udeleženka pa je bila Avstralija.

Veselje v Frankfurtu

Jugoslovanska reprezentanca, za katero je odlično igral Brane Oblak, se je na prvenstvo uvrstila skozi šivankino uho. Kvalifikacije je tako kot Španija končala s šestimi točkami. Ker sta imeli reprezentanci tudi enako razliko v golih, sta morali odigrati dodatno tekmo. V sredo, 13. februarja 1974, se je na tribunah Waldstadiona v Frankfurtu zbralo 65.000 gledalcev, ki so videli zanimivo in borbeno tekmo. Edini zadetek je v 14. minuti dosege...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh