Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemška sinodalna pot: sprejem reformnih besedil, izogibanje delitvam

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 03. 2023 / 09:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2023 / 10:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemška sinodalna pot: sprejem reformnih besedil, izogibanje delitvam
Posvet v Frankfurtu, marec 2023. FOTO: Vatican Media

Nemška sinodalna pot: sprejem reformnih besedil, izogibanje delitvam

Katoliška cerkev v Nemčiji je včeraj sklenila zadnjo plenarno skupščino sinodalne poti z osredinjenimi razpravami in glasovanji o cerkvenopolitičnih reformnih besedilih.

Navzoči škofje so med drugim glasovali o nekaterih spornih predlogih, recimo o vprašanju »raznolikosti spolov« in o tem, kakšne pravice do sodelovanja naj imajo ženske pri zakramentalnem delovanju Cerkve v prihodnje, poročajo nemški katoliški mediji.

Leta 2026 naj bi na drugi sinodalni skupščini razpravljali o tem, ali in na kakšen način so bili sklepi udejanjeni.

Udeleženci so zasedali od četrtka popoldne do sobote popoldne v Frankfurtu, navzočih je bilo 210 članov sinode in okoli 20 mednarodnih opazovalcev. Leta 2026 naj bi na drugi sinodalni skupščini razpravljali o tem, ali in na kakšen način so bili sklepi udejanjeni. Sinoči je bilo izvoljenih še preostalih 20 članov v 74-članski »sinodalni odbor«: ta naj bi nadaljeval naloge projekta reforme, ki še niso bile dokončane, in pripravil ustanovitev »sinodalnega sveta«, v katerem želijo škofje in laiki nadaljevati dosedanje razprave.

V nemški Cerkvi naj bi uvedli obrede blagoslovitve za istospolne pare, Cerkev pa naj bi izkazovala več spoštovanja do oseb, ki se dojemajo kot transspolni oz. svojega spola ne želijo določiti.

Sinodalna skupščina se je zavzela za prošnjo, naj papež znova preuči obveznost celibata za duhovnike. Pri drugih temah je skupščina odločala o konkretnih reformah za področje Nemške škofovske konference. Tako naj bi recimo ženske in moški, ki niso posvečeni, v prihodnje smeli pridigati pri katoliških bogoslužjih. Uvedli naj bi obrede blagoslovitve za istospolne pare, Cerkev pa naj bi izkazovala več spoštovanja do oseb, ki se dojemajo kot transspolni oz. svojega spola ne želijo določiti. Sprejet je bil tudi sklep, da se dodatno okrepijo merila za obravnavo storilcev spolnih zlorab in za preprečevanje tovrstnih zločinov. Zadnje sprejeto besedilo je bilo glasovanje o pozivu k odprtju diakonata za ženske v vsej Katoliški cerkvi.

Izmenjava mnenj. FOTO: Vatican Media

Zasedanje v Frankfurtu so spremljali protesti

V prvi obravnavi je bilo sprejeto besedilo o zlorabi duhovne oblasti v škodo žensk. Sinodalnemu odboru je bilo v nadaljnjo obravnavo posredovano besedilo, ki predvideva enakopravno sodelovanje laikov pri temeljnih odločitvah v Cerkvi. Vatikan je že vnaprej jasno opozoril pred takšnim samoomejevanjem škofovskih pristojnosti.

Nekateri protestniki so zahtevali enake pravice žensk v Cerkvi, drugi so s transparenti svarili pred »krivoverstvom in razkolom«.

Zasedanje v Frankfurtu so spremljali protesti pred dvorano, v kateri so razpravljali udeleženci. Nekateri protestniki so zahtevali enake pravice žensk v Cerkvi, drugi so s transparenti svarili pred »krivoverstvom in razkolom«. Po koncu srečanja so v frankfurtski stolnici obhajali sklepno bogoslužje, sveto mašo sta darovala predsednik Nemške škofovske konference škof Georg Bätzing in apostolski nuncij v Nemčiji nadškof Nikola Eterović. Sklepni nagovor sta predstavila oba predsednika Nemške sinodalne poti, Irme Stetter-Karp in škof Georg Bätzing.

Nagovor udeležencem. FOTO: Vatican Media

Predsedstvo olajšano nad izidom

»Iskreno moram povedati: velik kamen mi je padel s srca,« je dejal predsednik Nemške škofovske konference škof Bätzing: »Sinodalna pot je bila - kljub vsemu škripanju z zobmi - učinkovita.« To ni bil »brezzobi tiger«, doseženi so bili »prelomni rezultati«, ki so pokazali: »Ta Cerkev je sposobna sprememb.«

Na splošno sinodalna pot kaže veliko spremembo, ki je ni mogoče dovolj visoko oceniti: velik uspeh je, da vsa pomembna vprašanja odločanja zdaj odprta ležijo na mizi.

Predsednica Centralnega odbora nemških katoličanov (ZdK) Irme Stetter-Karp je priznala: »Nedvomno bi si želela več.« Dejala je, da ni bilo mogoče »resnično spremeniti strukture Katoliške cerkve v Nemčiji«, obenem pa je poudarila: »Na splošno sinodalna pot kaže veliko spremembo, ki je ni mogoče dovolj visoko oceniti: velik uspeh je, da vsa pomembna vprašanja odločanja zdaj odprta ležijo na mizi.« Drugi uspeh je po njenih besedah nova kultura razpravljanja. Stetter-Karpova je izrazila upanje, da bo prišlo do nadaljnjih sprememb in reform.

Kupi v trgovini

160 - Sinodalnost v cerkvi
Cerkveni dokumenti
10,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh