Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Neslišane in neustrezno vrednotene« pomočnice vzgojiteljev gredo na protestni shod

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 01. 2023 / 14:13
Oznake: Politika, Šolstvo, Šola
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 18:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Neslišane in neustrezno vrednotene« pomočnice vzgojiteljev gredo na protestni shod
Protestni shod bo v soboto, 14. januarja, ob 11.55. FOTO: Tatjana Splichal

»Neslišane in neustrezno vrednotene« pomočnice vzgojiteljev gredo na protestni shod

V soboto, 14. januarja 2023, bo v Ljubljani protestni shod pomočnic in pomočnikov vzgojiteljev v vrtcih, kar bo po navedbah vodstva sindikata SVIZ zadnje opozorilo pred zaostrovanjem ukrepov.

Protestni shod, do katerega bo prišlo zaradi zastoja pogajanj z vlado, bo v soboto pet pred dvanajsto, da bo lahko delo v vrtcih potekalo nemoteno, saj v sindikatu po lastnih besedah ne želijo povzročati težav staršem vrtčevskih otrok. Med glavnimi razlogi za shod je tudi nizka povprečna plača pomočnic in pomočnikov vzgojiteljev, ki ne dosega 80 % povprečne plače zaposlenih v javnem sektorju z enako (torej srednjo) izobrazbo – njihov plačni razred je še vedno pod ravnjo minimalne plače.

Glede njihovega dela in odgovornosti se je veliko spremenilo

Kot je na današnji novinarski konferenci poudarila Jelka Rafolt, že 38 let pomočnica vzgojiteljice v Vrtcu Borisa Pečeta Maribor, se je od časov, ko so bile pomočnice zgolj varuhinje, zadolžene za brisanje smrkavih nosov, previjanje ritk in čiščenje igralnic, glede njihovega dela in odgovornosti veliko spremenilo. Zdaj se čutijo pomembne, v tandemu z vzgojiteljicami skupaj načrtujejo in izvajajo naloge, »pri čemer smo velikokrat tudi nagrajene, ker nas otroci, ko so že v šolah, in njihovi starši lepo pozdravljajo in se nam zahvaljujejo«.

Varnost otrok

»Imamo zelo veliko odgovornost do otrok in staršev, ne le glede vzgoje in izobraževanja, tudi glede varnosti otrok. Na vsakem koraku prežijo nevarnosti, če bi razmišljale o tem, kaj vse se lahko pripeti otroku, ki ni naš, temveč nam je stoodstotno zaupan v varstvo, bi bile vse živčni bolniki,« je poudarila Rafoltova in dodala, da delo nosijo tudi domov in ga ne morejo odklopiti, ko zapustijo vrtec ob štirih, pol petih, ko pa se njihovo delo tako ali tako niti ne konča, saj imajo še izobraževanja, seminarje …

Končno nekaj ukreniti

»Ne morete si predstavljati, kakšni pritiski so v vrtcu, kamor sicer zelo radi hodimo in zelo vestno in s polno odgovornostjo do otrok in staršev opravljamo to delo. Zato moramo končno nekaj ukreniti, da bomo tudi mi plačani za svoje delo, odgovornost in tudi izobrazbo – mlade vzgojiteljice, ki prihajajo, imajo tudi univerzitetno izobrazbo, ker pa kot vzgojiteljice še ne morejo delati, se učijo in privajajo kot pomočnice,« je dodala Jelka Rafolt, ki v vrtcu že vrsto let vodi tudi otroški pevski zborček.

Njihov strokovni položaj v vrtcih se ceni in spoštuje

Da se je v 28 letih, kolikor dela kot pomočnica vzgojiteljice v Vrtcu Velenje, delo pomočnika zelo spremenilo, se strinja tudi Karmen Kasesnik: »Zahteve in obremenitve so se znatno povečale. Pomočniki vzgojiteljev se nenehno izobražujemo in izpopolnjujemo, za kar smo hvaležni, saj lahko s svojim znanjem in večjo strokovnostjo pripomoremo k razvoju otrok in smo v večjo pomoč vodjam oddelkov. Naš strokovni položaj v vrtcih se ceni in spoštuje, žal pa se ne vrednoti naše delo in doprinos k strokovnosti pri naših plačah.«

Naziv mentor ali svetovalec ostaja neovrednoten

Poudarila je, da je izhodiščna plača pomočnika vzgojitelja krepko pod minimalno plačo, zdaj so z izobraževanjem in strokovnim delom prejele naziv mentor ali svetovalec, ki pa s finančnega vidika ostaja neovrednoten. Ker so pomočniki vzgojiteljev razočarani, prizadeti in ponižani, ker pa tudi čutijo podporo staršev, kolegov in širše skupnosti, gredo zaradi nespoštovanja njihovega dela na sobotni protestni shod, ki je »žal še edina pot, ki jo vidimo, da opozorimo nase in na svoje delo, ki ga opravljamo vestno, srčno in strokovno«.

10 odpovedi v novomeškem vrtcu

Da kljub strokovnim nazivom, ki so jih pridobile septembra lani in »ki so prišli kar z neba«, še vedno ostajajo pod minimalno plačo, ki je bila doslej 24. plačni razred, medtem ko oni začnejo z 22. plačnim razredom, »kar je sramotno«, je opozorila pomočnica vzgojiteljice v Vrtcu Otona Župančiča Ljubljana Tina Rajsar: »Imamo velik problem s kadrom. V enem od novomeških vrtcev so v tem mesecu dobili 10 odpovedi. Ljudje si ne morejo več privoščiti delati tako delo, kot ga opravljamo mi.«

Le 10 % jih gre v pokoj zdravih

Zato si nekatere zaradi višje plače raje poiščejo delo v trgovskih centrih. Poleg neustreznega plačila in vrednotenja njihovega dela ostaja še veliko nerešene problematike na področju predšolske vzgoje, na katere se odločevalci ne odzovejo. »V vrtcih je vse več otrok s posebnimi potrebami, prav tako imamo veliko otrok z dietami, opozarjam še na poklicne bolezni, ki se nam dogajajo zaradi fizično tako napornega dela. Le 10 % mojih sodelavk gre v pokoj zdravih,« zatrjuje Rajsarjeva, ki poziva vse, naj jim priskočijo na pomoč, da bo njihov glas slišan in se bo začelo njihov poklic ustrezno vrednotiti.

Kupi v trgovini

Pogum za vzgojo
Drugi priročniki
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh