Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

New Delhi: zaradi vedno hujšega smoga do nadaljnjega zaprte vse šole

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 17. 11. 2021 / 10:59
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
New Delhi: zaradi vedno hujšega smoga do nadaljnjega zaprte vse šole
Onesnažen zrak v indijskem New Delhiju FOTO: Xinhua/STA

New Delhi: zaradi vedno hujšega smoga do nadaljnjega zaprte vse šole

Oblasti v indijski prestolnici New Delhi so včeraj zaradi vedno bolj onesnaženega zraka v mestu odredile zaprtje šol za nedoločen čas in ljudi pozvale, naj delajo od doma, tovornjakom, ki ne prevažajo nujnih dobrin, pa so prepovedale vstop v mesto.

Mestne oblasti so po navedbah STA že v soboto zaradi smoga za teden dni zaprle šole in za štiri dni ustavile gradbena dela. Ker pa so se razmere še poslabšale, je komisija za kakovost zraka v New Delhiju včeraj sporočila, da morajo vse izobraževalne ustanove ostati zaprte do nadaljnjega. Poleg tega je komisija odredila, da mora najmanj 50 odstotkov zaposlenih v javni upravi delati od doma, k temu pa so pozvali tudi zasebna podjetja.

Najmanj 50 odstotkov zaposlenih v javni upravi mora delati od doma, k temu so pozvali tudi zasebna podjetja.

Tovornjaki, ki ne prevažajo nujnih dobrin, do nedelje ne smejo dostavljati v mesto, ustavili so tudi večino gradbenih del. Poleg tega so začasno prekinili obratovanje šestih od enajstih termoelektrarn na 300-kilometrskem območju okoli mesta. Komisija je še določila, naj t. i. pištole proti smogu in razpršilniki vode na najbolj onesnaženih območjih delujejo vsaj trikrat na dan.

Vrednosti najmanjših in najbolj škodljivih delcev PM 2,5, ki lahko vstopijo v krvni obtok, so ta teden v več delih indijske prestolnice presegle 400. Pretekli teden pa so ponekod dosegle celo 500, kar je več kot 30-krat več od najvišjih ravni, ki jih priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

New Delhi sodi med najbolj onesnažena mesta na svetu.

Kot spominjajo pri STA, New Delhi sodi med najbolj onesnažena mesta na svetu. Zaradi nevarne mešanice izpustov iz tovarn, vozil in dima od kmetijskega požiganja je tamkajšnji zrak vsako zimo strupeno siv.

Nalaganje
Nazaj na vrh