Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neža Montepulčanska

Objava: 09. 08. 2005 / 08:08
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Neža Montepulčanska

Neža Montepulčanska

Agnes, Agna, Agi, Agica, Agneta, Agneza, Ines, Neža, Janja, Nesa, Nežika, Nežka

Že čudež ob rojstvu sv. Neže, ko je bila njena hiša odeta s posebno svetlobo, je napovedoval, da bo ta otrok nekaj posebnega. Neobičajno zgodaj je vstopila v samostan dominikank in s komaj 16 leti postala prednica v samostanu v Procenu pri Viterbu. Ko je zaradi svetosti vedno bolj slovela, so rojaki želeli, da se vrne v rodno mesto. Neža je tu res sezidala samostan (na mestu javne hiše) in se posvetila molitvi, delu in trpljenju. Nadnjo so namreč prišle hude bolezni in večino časa je bila priklenjena na posteljo. Ko je umrla, so novico o tem raznašali po mestu z besedami: »Svetnica Neža je umrla!«

Ime: Izhaja iz latinskega imena Agnes, ki ga razlagajo iz grške besede hagne »čista, nedolžna«, ali iz latinske besede agnus »jagnje«.

Rodila se je 5. maja 1268 v vasici Gracciano v bližini mesteca Monte Pulciano v Toskani v srednji Italiji,

umrla pa 20. aprila 1317, prav tako v Monte Pulcianu.

Družina: Rodila se je v bogati, pobožni plemiški družini Segni. Njeni materi je bilo ime Frančiška.

Skupnost: Pridigarski red dominikancev in žensko vejo dominikank je leta 1215 v Toulousu ustanovil sv. Dominik Guzman. Pri nas so bile dominikanke na Studenicah, v Velesovem, Radljah in Kopru. Njihovo poslanstvo je bilo vzgoja deklet in dobrodelnost.

Kreposti: V otroških letih je rada častila nebeško Mater in molila. Že s šestimi leti je prosila za vstop k dominikankam, veliko je molila, se postila (petnajst let je preživela ob kruhu in vodi),

Čudeži: Neža je od Boga prejela dar spoznavanja skrivnosti srca, napovedovanja prihodnjih reči in izreden dar čudežev: mnogi obsedenci so bili ozdravljeni že samo s tem, da se jim je približala, večkrat je pomnožila kruh, ozdravila številne bolnike, na njeno priprošnjo je bil obujen otrok. Med molitvijo je v zamaknjenju lebdela nad tlemi, imela je videnje Marije in deteta Jezusa. Kjer je v molitvi pokleknila, so vzcvetele vijolice, lilije in vrtnice.

Zavetnica: Je zavetnica rojstnega mesta Monte Pulciano, po njej pa se imenuje tudi bližnji zdravilni vrelec (toplice) pri mestu Chianciano.

Upodobitve: Upodabljajo jo v značilnem habitu dominikank z različnimi atributi: križem, lilijo, knjigo, največkrat pa ima ob sebi jagnje. Upodobljena je tudi z detetom Jezusom v naročju ali pa skupaj s sv. Katarino Siensko. Upodobljeni so tudi nekateri drugi prizori iz njenega življenja, npr. kako ji angel prinaša obhajilo.

Življenjepis: 50 let po njeni smrti, leta 1366, je bl. Rajmund iz Capue napisal »Legendo o sveti Neži«, kjer je popisal njeno življenje na osnovi pričevanj njenih sosester.

Goduje: 20. aprila.

Beatifikacija: Leta 1534 je bila razglašena za blaženo, za svetnico pa jo je 10. decembra 1726 razglasil papež Benedikt XIII.

Grob: Njeno nestrohnjeno telo leži v cerkvi sv. Neže v Monte Pulcianu, nekaj relikvij pa so kasneje prenesli tudi na druge kraje (Orvieto).

Nazaj na vrh