Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ničnost zakonske zveze: papež svetuje razločevanje »na kolenih, v molitvi«

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 26. 01. 2024 / 10:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2024 / 12:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ničnost zakonske zveze: papež svetuje razločevanje »na kolenih, v molitvi«
Papež je, kot običajno, osebno pozdravil vsakega udeleženca avdience. FOTO: Vatican Media

Ničnost zakonske zveze: papež svetuje razločevanje »na kolenih, v molitvi«

Papež Frančišek se je v četrtek, 25. januarja, ob začetku 95. sodnega leta v Vatikanu tradicionalno srečal s člani rimske rote, v središče svojega govora pa je postavil razločevanje.

Spregovoril je o razumnosti in pravičnosti kot dveh temeljnih krepostih sodnega razločevanja, ki pa ju mora vedno spremljati ljubezen. Kot poroča spletni portal Vatican News, je zbrane sodnike, odvetnike, uradnike in druge sodelavce apostolskega sodišča spodbudil k molitvi in čutenju s Cerkvijo.

Razločevanje je bistveni del službe, ki jo opravlja rimska rota.

Po papeževih besedah je za sprejemanje odločitev, ki so v dobro tako posameznika kot celotne cerkvene skupnosti, potrebno razločevanje »na kolenih« in s prošnjo za dar Svetega Duha. Razločevanje je bistveni del službe, ki jo opravlja rimska rota, tako sveti oče, ob čemer je imel v mislih »posebno razločevanje« v postopkih ugotavljanja ničnosti zakonske zveze. To je vedno zelo žgoča tema, ki se nanaša tudi na področje reforme postopkov o ničnosti zakona in družinske pastorale ter sloni na »usmiljenju do vernikov, ki se znajdejo v zapletenih okoliščinah«.

Razločevanje na kolenih

Papež je zbranim pojasnil, da uvedbe krajšega sodnega postopka pred škofom ter prizadevanja za poenostavljeno in dostopnejše delo sodišč ne smejo razumeti napačno, obenem pa ne smejo zanemariti potrebe po služenju vernikom, da bi jim pomagali razumeti resnico o njihovi zakonski zvezi. Cilj ni podpirati ničnosti zakonskih zvez, temveč pospešiti postopke z ustrezno poenostavitvijo, da verniki, ki čakajo na razjasnitev svojega stanu, ne bi predolgo ostajali v dvomu.

Odločitev sodnikov močno vpliva na življenje posameznikov in družin, zato morajo sodniki razločevati »na kolenih«, s prošnjo za dar Svetega Duha.

Sveti oče je izpostavil pomen usmiljenja na področju družinske pastorale in ob tem pripomnil, da pristojnim to ne zmanjšuje zavezanosti prizadevanju za pravičnost v postopkih ugotavljanja ničnosti zakona. Rimska rota v tovrstnih postopkih nosi veliko odgovornost, zato je pri njihovem delu izredno pomembna molitev. Odločitev sodnikov namreč močno vpliva na življenje posameznikov in družin, zato morajo sodniki razločevati »na kolenih«, s prošnjo za dar Svetega Duha: le tako bodo po papeževih besedah prišli do odločitev, ki gredo v smer dobrega za posameznike in celotno cerkveno skupnost.

Papež je tradicionalno odprl novo sodno leto v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Razumnost in pravičnost, ki ju spremlja ljubezen

Objektivnost sodnega razločevanja zahteva, da je pristojna oseba nima nobenih predsodkov, ne za ne proti ničnosti. Sodniki ne smejo nepopustljivo zagovarjati absolutne gotovosti o veljavnosti zakona, prav tako pa ne prepričanja, da je najboljši odgovor vedno ničnost.

Sodnik, ki ne moli ali ne more moliti, »naj raje opravlja kakšen drug poklic«.

Sodnikovo razločevanje zahteva dve pomembni kreposti: razumnost in pravičnost, ki ju mora vedno spremljati ljubezen: »Pravična presoja pomeni dejanje pastoralne ljubezni, tudi če je razsodba negativna.« Pri opravljanju sodnikovega dela pa je bistvena molitev: sodnik, ki ne moli ali ne more moliti, naj po papeževem nasvetu »raje opravlja kakšen drug poklic«.

Papež: »Moje delo je včasih zabavno, ni pa enostavno«

Papež je nagovor sodnikom rimske rote sklenil z jasnimi besedami, da papeška služba ni prav nič preprosta: »Včasih je zabavno, ni pa enostavno.«

Nalaganje
Nazaj na vrh