Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nikodemovi večeri v Mariboru o umetni inteligenci

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 11. 2022 / 08:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2022 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nikodemovi večeri v Mariboru o umetni inteligenci
Župnijski upravitelj Univerzitetna župnije Maribor Primož Lorbek in gost prvega večera, mag. Blaž Pongrac, asistent na Fakulteti za računalništo in informatiko v Mariboru (FERI). FOTO: Univerzitetna župnija Maribor

Nikodemovi večeri v Mariboru o umetni inteligenci

V organizaciji katoliškega akademskega društva AMOS je v Mariboru potekal prvi Nikodemov večer, na katerem je bila osrednja tema umetna inteligenca. V sredo, 16. novembra, je na sporedu drugi večer, prav tako na temo umetne inteligence, 23. novembra pa sledi še dan Rudolfa Maistra, na katerem bo rdeča nit odnos do domovine.

Na prvem večeru, v sredo, 9. novembra, je Blaž Pangrac predstavil dosedanji razvoj umetne inteligence in njeno uporabnost v vsakdanjem življenju. »Poudariti gre, da smo še zmeraj v fazi razvoja umetne inteligence, obdobju, ko `človek še vedno uči´ umetno inteligenco in ta lahko deluje le ob pomoči človeka tako, da ji pripravi vstopne podatke za njeno uporabnost, gre za t.i. strojno učenje,« pravi župnijski upravitelj Univerzitetne župnije Maribor Primož Lorbek.

Uporaba umetne inteligence v vojski in vsakdanjem življenju

Blaž Pongrac je v nadaljevanju predstavil dva projekta pri katerih sodeluje. Najprej je predstavil projekt, pri katerem z dronom s pomočjo umetne inteligence preiskujejo teren vojnih območij, na katerih so ostala neeksplodirana ubojna sredstva (mine) in jih lahko z uporabo posebne programske opreme prepoznajo in nato teren očistijo neekspodiranih sredstev.

Predstavil je tudi dron, ki s pomočjo umetne inteligence in posebnega radarja razišče vodovodno omrežje in odkrije napake oziroma razpoke v vodovodnem omrežju oziroma ceveh. »Na podlagi predstavljenih projektov lahko z gotovostjo trdimo, da je umetna inteligenca koristna za naše življenje, saj lahko rešuje življenja in ob tem pomaga pri varčevanju oziroma prispeva k smotrni uporabi pitne vode.«

FOTO: Univerzitetna župnija Maribor

Pasti in nevarnosti umetne inteligence

A umetna inteligenca, ki se uprablja na različnih spletnih platformah, je lahko tudi nevarna. Predavatelj je posebej izpostavil t. i. »deepfake tehnologijo«, ki uporabnikom omogoča spremembe izjav znanih osebnosti ali nas samih. Uporabnik »deepfake tehnologije« lahko izrečene besede izbriše, ne da bi to kdo opazil, kar pomeni, da lahko prihaja do številnih zlorab. »Predvsem je to lahko nevarno na različnih kriznih območjih ter politiki. Zato je v prihodnosti potrebno na tem področju uporabe umetne inteligence biti zelo previden,« opozarja Lorbek.

Kupi v trgovini

Znanost v 30 sekundah
Za otroke
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh