Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nismo bili ustvarjeni za pekel [RAZLAGA EVANGELIJA]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 09. 06. 2024 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2024 / 14:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nismo bili ustvarjeni za pekel [RAZLAGA EVANGELIJA]
Ustvarjeni smo za polnost življenja, za večnost, za nebesa, po tem hrepenimo. FOTO: Tatjana Splichal

Nismo bili ustvarjeni za pekel [RAZLAGA EVANGELIJA]

V evangeljskem odlomku 10. nedelje med letom beremo, kdo so Jezusovi resnični bratje in sestre. Izvemo tudi, kaj lahko storimo, da bomo sami sodili mednje. Duhovnik Simon Potnik v razlagi evangelija premišljuje o dilemah, ki jih izpostavlja današnja Božja beseda, evangeljski odlomek pa v video posnetku približa tudi otrokom.

Prvo berilo: Sovraštvo bom naredil med tvojim in ženinim zarodom, 1 Mz 3,9–15; Ps 130;
drugo berilo: Verujemo, zato govorimo, 2 Kor 4,13–5,1

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 3,20–35)

Tisti čas je Jezus prišel s svojimi učenci v hišo. Spet se je zbrala množica, tako da še jesti niso utegnili. Ko so njegovi sorodniki to izvedeli, so šli na pot, da bi ga na silo odvedli, kajti govorili so, da ni priseben. Pismouki, ki so prišli iz Jeruzalema, so govorili: »Belcebub ga je obsedel in s poglavarjem hudih duhov izganja hude duhove.« Tedaj jih je poklical k sebi in jim v prispodobah govoril: »Kako more satan izganjati satana? Če je kraljestvo samo proti sebi razdeljeno, takšno kraljestvo ne more obstati. Če je hiša sama proti sebi razdeljena, takšna hiša ne more obstati. Če se torej satan vzdigne sam proti sebi in se razdeli, ne more obstati, ampak je konec z njim. Nihče ne more vdreti v hišo močnega in mu izropati premoženja, če močnega prej ne zveže; šele tedaj bo izropal njegovo hišo. Resnično, povem vam: Človeškim sinovom bo vse odpuščeno, grehi in kletve, kolikor jih bodo izrekli. Kdor pa preklinja Svetega Duha, vekomaj ne bo dosegel odpuščanja, ampak ga bo greh večno bremenil.« To je povedal, ker so govorili: »Nečisti duh ga je obsedel.« Tedaj so prišli njegova mati in njegovi bratje. Stali so zunaj, poslali ponj in ga poklicali. Okrog njega je sedela množica in so mu rekli: »Glej, tvoja mati, tvoji bratje in tvoje sestre so zunaj in te želijo.« Odgovóril jim je: »Kdo je moja mati in kdo so moji bratje?« In ozrl se je po tistih, ki so sedeli okrog njega, in rekel: »Glejte, to so moja mati in moji bratje! Kdor namreč izpolnjuje Božjo voljo, ta je moj brat, sestra in mati.«

Video razlaga za otroke


Z njim ali brez njega

Piše: Simon Potnik

Beseda 10. nedelje med letom nam prav ne da miru. Kar nekaj dilem izpostavi: kaj je greh, neodpustljivi greh, kdo so Jezusovi in kaj se z njim v resnici dogaja.

Boga imamo radi, ko izpolnjuje naše želje, zdravi naše razvajenosti, blaži bolečine, ko pa začne spreminjati prioritete, ki niso samo duhovne narave, torej ko se začne vtikati v našo časovnico, v naš jedilnik, v našo spalnico in denarnico, takrat pa ga odvlečemo nad prepad mesta in ga preprosto izrinemo iz svojega življenja, na rob. Tam se bomo z njim srečali ob naslednji birmi, pogrebu ali poroki. Tam naj ostane!

Duhovnik Simon Potnik. FOTO: arhiv Družine

Jezusova beseda je vredna občudovanja. Njegovo oznanilo prebuja duha, njegovi čudeži vlivajo pogum, ko pa izvaja eksorcizem, ga obdolžijo, da je obseden s hudim duhom. To je sprevrženost in takšno prepričanje, takšna pobožnost in vera te pripelje v pogubljenje. Tu ni več pomoči! Kdo ti bo pomagal, če imaš Boga za hudiča?!

Bili so priča čudežu, Božjemu delovanju, delovanju Svetega Duha in so to imenovali demonsko delo – to je preklinjanje Svetega Duha. To je greh proti ljubezni, ki odrešuje. Nato grešijo proti razumu. Jezus jim daje razumen odgovor, da kraljestvo, ki se razdeli, propade. Farizeji so bili razgledani, intelektualci. Vendar so križali razum, da bi lahko križali Jezusa.

Sprenevedanje in norčevanje iz vere je, če se moje življenje dogaja zunaj Boga.

Nismo bili ustvarjeni za pekel

Govoriti o neodpustljivem grehu svetu, ki sploh ne premore besede greh, je lahko hitro eksotično besedičenje. Neodpustljiv greh je odločitev življenja. Ne gre za seštevanje grehov in dobrih del in tehtnica bo odločila. To se dogaja sedaj. Že sedaj potujem tja. Moje odločitve danes me vodijo tja. Moji koraki in smer lahko nosijo predokus pekla. Zato ravno danes, ko na referendumu presojamo vrednost življenja s sprevrženimi besedami o milostni smrti in legalizaciji takšne in drugačne omejenosti razuma, ni težko videti, kam vodi pot, ko si, tudi kot kristjan, vzamem pravico, da si vzamem življenje.

Bog mi daje izbiro, možnost. Z njim ali brez njega. Imam to pravico, pa tudi odgovornost. Bog je ljubezen in me ne bo prisilil, da večnost živim z njim. Je pa sprenevedanje in norčevanje iz vere, če se moje življenje dogaja zunaj Boga. Ko ti življenjski status pomeni več, ko ti udobje pomeni več, ko ti zdravje pomeni več, pazi, ko ti družina, mož, žena, otrok pomeni več, je to odločitev za življenje brez Boga. To so konkretne odločitve v drugo smer.

Mi pa nismo bili ustvarjeni ne kot poskusni zajčki, kaj šele za pekel. Ustvarjeni smo za polnost življenja, za večnost, za nebesa, po tem hrepenimo. In v to nas vabi Jezus danes.

Nalaganje
Nazaj na vrh