Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelova nagrada za kemijo raziskovalcem kvantnih pik

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 04. 10. 2023 / 14:10
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2023 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nobelova nagrada za kemijo raziskovalcem kvantnih pik
FOTO: nobelprize.org

Nobelova nagrada za kemijo raziskovalcem kvantnih pik

Nobelovo nagrado za kemijo letos prejmejo Moungi Bawendi, Louis Brus in Aleksej Ekimov za prispevek na področju kvantnih pik, so sporočili s Švedske kraljeve akademije znanosti.

Trije raziskovalci delujejo v Združenih državah Amerike, po navedbah žirije pa so si nagrado prislužili »za odkritje in sintezo kvantnih pik«: to so polprevodniške nanostrukture, uporabne na več različnih tehnoloških področjih - od LED zaslonov do operiranja tumorjev. Kot so zapisali v utemeljitvi nagrade, sta »Ekimov in Brus neodvisno drug od drugega uspela ustvariti kvantne pike, Bawendi pa je revolucionarno spremenil kemično proizvodnjo«.

 Portreti letošnjih prejemnikov Nobelove nagrade za kemijo. FOTO: nobelprize.org 

Kot poroča STA, so imena treh dobitnikov v javnost prišla že štiri ure pred današnjo uradno razglasitvijo nagrajencev. Sporočilo naj bi švedskim medijem poslala Švedska kraljeva akademija znanosti. Nekateri člani akademije so omenjeno sporočilo sprva označili za pomoto, vendar so bila imena nagrajencev pravilna, Nobelov odbor pa je po uradni razglasitvi izrazil obžalovanje nad predčasno objavo.

Preberite tudi: Nobelova nagrada za medicino 2023 za razvoj cepiv proti covidu-19

Moungi Bawendi, 62-letni znanstvenik francosko-tunizijskega porekla, je zaposlen na Tehnološkem inštitutu Massachusetts (MIT). Tudi druga dva nagrajenca delujeta v ZDA: 80-letni Louis Brus je profesor na univerzi Columbia, 78-letni Aleksej Ekimov pa je zaposlen v podjetju Nanocrystals Technology.

Preberite tudi: Nobelova nagrada za fiziko tokrat raziskovalcem elektronov v materiji

Nobelov odbor bo jutri razglasil še prejemnika nagrade za književnost, v petek Nobelove nagrade za mir in v ponedeljek nagrajenca ali nagrajence nagrade za ekonomijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh