Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Normalna občina bi zaščitila vire pitne vode, v Ljubljani pa jih želi župan uničiti«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 05. 2023 / 07:16
Oznake: Občina, Politika
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2023 / 07:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Normalna občina bi zaščitila vire pitne vode, v Ljubljani pa jih želi župan uničiti«
FOTO: TW Nada Žgur

»Normalna občina bi zaščitila vire pitne vode, v Ljubljani pa jih želi župan uničiti«

Uro pred sejo ljubljanskega mestnega sveta, na kateri je večina podprla podražitev parkirnin v mestu (za 10 centov na uro) in uvedbo globe v višini 160 evrov za vse, ki bi v ožjem središču vozili traktorje, tovorna vozila ali delovne stroje brez posebne dovolilnice, so se pred ljubljanskim Magistratom ponovno zbrali protestniki.

Da cilj protestnih shodov proti Jankovićevemu nasilju, za zdravnike in za čisto vodo še ni dosežen, je uvodoma poudaril pobudnik, mestni svetnik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, saj da župan Zoran Janković še vedno ni ustavil nezakonite gradnje kanalizacijskega kanala C0: »Normalna država in občina bi zaščitili svoje vire pitne vode, v Ljubljani pa jih želi župan uničiti.«

Nič za zaustavitev »največjega političnega gangsterja«

Ravno v primeru gradnje kanala C0 je najbolj očitno, da politika ne želi storiti ničesar za zaustavitev »največjega političnega gangsterja, ki je nedavno na sodišču dosegel še eno zmago in bil tokrat oproščen še dodatnih 20 milijonov evrov,« je bila neposredna tudi dr. Jasminka Dedić, svetnica Vesne – zelene stranke in na lanskih volitvah tudi kandidatka za ljubljansko županjo.

Resnica in pravica ne moreta izginiti

Dedićeva je izpostavila še laž, da imajo vsa potrebna dovoljenja, a je prepričana, da resnica in pravica ne moreta izginiti, čeprav se včasih skrijeta. Pozvala je vse uradnike na ministrstvih, ki svoje delo opravljajo strokovno, naj »ostanejo pogumni in naj zavrnejo sodelovanje pri zločinu«, medtem ko bodo vsi molčeči po njenem »z Jankovićem potonili na dno«.

... sicer jih bosta dobila še odvetnika

Predstavnik lastnikov zemljišč na območju gradnje kanala C0, kmet Brane Grad, je poudaril, da že dobrih 5 let pred divjo gradnjo branijo območje, ki bi bilo že zdavnaj zgrajeno. Kot je dejal, so policisti v poročilo s protesta na lokaciji gradnje absurdno zapisali, da sta pretepena starejša lastnika skočila v policiste, njihovima odvetnika pa je bilo namignjeno, naj bosta tiho, »sicer jih bosta dobila tudi onadva«.

Zbrane nagovorila tudi poslanka Anja Bah Žibert

Potem ko je na prejšnjem protestu spregovoril tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek, je tokrat lepo množico protestnikov nagovorila poslanka SDS Anja Bah Žibert, pobudnica parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0, poslanci SDS pa so vložili tudi zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora zaradi izigravanja pravne države v tem primeru.

Brez soglasij, a s popolno podporo vlade

»Kanal C0 nima okoljevarstvenega soglasja, gradbenega dovoljenja in presoje vplivov na okolje, ima po popolno podporo vlade dr. Roberta Goloba, pod katero je tudi žig globoke države, ki hoče ljudem vzeti nezamenljivo dobrino – čisto pitno vodno. Nad njo ne more imeti oblasti nihče, niti Janković ne,« je izpostavila Anja Bah Žibert in protestnikom zagotovila, da v svojih prizadevanjih niso sami.

Najnevarnejši okoljski projekt doslej

Na včerajšnjem protestnem shodu so udeleženci slišali tudi stališče nekdanjega predsednika Ustavnega sodišča in dekana prof. dr. Toneta Jerovška, češ da takšna zloraba pravne države ni bila mogoča niti v socializmu, ravno tako v zgodovini Slovenije še ni bilo tako nevarnega okoljskega projekta, kakršen je ta. Po njegovem bi se ga dalo ustaviti z »ničnostjo odločbe«.

Primčev predlog za razširitev seje

Takoj po koncu protesta so ljubljanski mestni svetnice in svetniki zasedali na 5. seji, ki jo je želel svetnik Aleš Primc razširiti s predlogom za sprejem protokolarnih pravil za določitev sedežnega reda za predstavnike Cerkva in drugih večjih verskih skupnosti na slavnostnih sejah mestnega sveta in drugih prireditvah Mestne občine Ljubljana.

Škof Jamnik v peti vrsti

Po Primčevem predlogu bi se predstavnikom največjih verskih skupnosti določil sedežni red v isti vrsti ali, če zaradi prostorske stiske ne gre drugače, v dveh zaporednih vrstah, kar se je nanašalo na slavnostno sejo Mestnega sveta 9. maja, na kateri so imeli vsi predstavniki Cerkva določen sedežni red v prvi vrsti, razen predstavnika Katoliške cerkve, škofa dr. Antona Jamnika, ki mu je bilo določeno mesto v peti vrsti.

Statutarno-pravna komisija predlog zavrnila

»V izogib ponovitvam takšnih diskriminatornih in žaljivih dogodkov predlagam, da Mestni svet MOL sprejme sklep, ki bi preprečeval takšna diskriminatorna dejanja v prihodnje,« je v predlogu za razširitev seje zapisal Primc. Njegov predlog je obravnavala Statutarno-pravna komisija, a je sprejela odklonilni sklep, da Mestni svet o njem ne more odločati.

Nalaganje
Nazaj na vrh