Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova apostolska spodbuda: papež vabi k obnovljenemu zaupanju v Božje usmiljenje

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 10. 2023 / 12:12
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2023 / 15:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova apostolska spodbuda: papež vabi k obnovljenemu zaupanju v Božje usmiljenje
Sveta Terezija Deteta Jezusa. FOTO: Vatican Media

Nova apostolska spodbuda: papež vabi k obnovljenemu zaupanju v Božje usmiljenje

Papež Frančišek je minuli konec tedna, na polovici zasedanja vesoljne sinode v Vatikanu, objavil novo apostolsko spodbudo z naslovom »C'est la Confiance« (To je zaupanje), posvečeno sveti Tereziji Deteta Jezusa: kot piše, nas Mala Terezija, rojena pred 150 leti, uči ljubezni in zaupanja v Božje usmiljenje.

Papež v novem dokumentu vabi k preusmeritvi krščanskega moralnega nauka: kot poudarja, je ljubezen bistvo krščanskega sporočila in Cerkev mora svoj nauk usmeriti temu primerno.

»Zaupanje in nič drugega kot zaupanje nas mora voditi k ljubezni«: te besede, ki jih je septembra leta 1896 zapisala sveta Terezija Deteta Jezusa in Svetega Obličja, so po navedbah spletnega portala Vatican News navdihnile naslov apostolske spodbude, ki jo papež Frančišek posveča »Mali cvetki«. O njenih besedah pravi, da »povzemajo genija njene duhovnosti in zadostujejo za utemeljitev dejstva, da je bila razglašena za cerkveno učiteljico«.

Zapuščina svetnice kot »duhovni zaklad« Cerkve

Frančišek pojasnjuje odločitev, da spodbudo objavi prav 15. oktobra, in ne na kakšen drug datum, povezan z življenjem omenjene svetnice: razlog, tako sveti oče, je želja, da »sporočilo preseže obletnice in je sprejeto kot del duhovnega zaklada Cerkve«. Datum objave se prekriva z godom svete Terezije Avilske, da bi sveto Terezijo Deteta Jezusa pokazal kot »zrel sad« duhovnosti velike španske svetnice.

Mala Terezija je stopila v karmel, »da bi reševala duše«.

Priznanja papežev

Papež Frančišek znova prehodi etape priznavanja izredne vrednosti duhovnega pričevanja male Terezije skozi dejanja različnih papežev. Začne z Leonom XIII., ki ji je dovolil vstopiti v samostan pri 15 letih, prek Pija XI., ki jo je leta 1925 razglasil za svetnico in 1927 za zavetnico misijonov, do sv. Janeza Pavla II., ki jo je leta 1980 razglasil za cerkveno učiteljico. »Končno,« spominja Frančišek, »sem njena starša Ludvika in Zelijo leta 2015 med sinodo o družini z veseljem razglasil za svetnika. Nedavno pa sem ji posvetil katehezo.«

Ljubezen misijonarske duše do Jezusa

Svetnica iz Lisieuxa je v svoji celici zapisala: »Jezus je moja edina ljubezen.« Ko papež razčlenjuje njeno duhovno izkustvo, opaža, da jo je srečanje z Jezusom »poklicalo v misijone« tako zelo, da si ni mogla zamišljati »svoje posvetitve Bogu, ne da bi iskala dobro svojih bratov in sester«. V karmel je namreč vstopila, »da bi reševala duše«. Mala Terezija je takole izražala svojo misijonarsko dušo: »Čutim, da bolj ko bo ogenj ljubezni razplamtel moje srce (…), toliko bolj bodo duše, ki se mi bodo približale, (ubogemu nekoristnemu odpadnemu železu, če bi se oddaljila od Božanske žerjavice), hitro stekle k širjenju vonjav njihovega Ljubljenega, kajti duša, ki jo razplamteva ljubezen, ne more ostati nedejavna«.

Zaupanje in s tem prepuščenost Bogu nas »osvobajata obsedenih preračunavanj, nenehne zaskrbljenosti za prihodnost, strahov, ki jemljejo mir«.

Pot zaupanja in ljubezni

Papež Frančišek gre nato v srce duhovnosti Male Terezije, tiste »male poti«, ki je znana tudi kot pot duhovnega otroštva. Svetnica je zapisala: »Dvigalo, ki me mora dvigniti do nebes, so tvoje roke, o Jezus! Zato mi ni treba rasti, potrebno je celo, da ostanem majhna, da to postajam vedno bolj.« Zanjo šteje Božje delovanje, milost, ne osebne zasluge, ker je Gospod tisti, ki posvečuje. Papež piše: »Torej je najprimernejša drža, da zaupanje srca položimo zunaj sebe, v neskončno usmiljenje Boga, ki brezmejno ljubi in ki je vse dal v Jezusovem križu. Zato Terezija nikoli ne uporablja izraza, 'postala bom sveta', ki je bil pogost v njenem času.«

Prepustitev Očetovim rokam

V našem bivanju, kjer nas pogosto, kot piše Frančišek, »premagajo strahovi, želja po človeški varnosti, potreba, da bi imeli vse pod nadzorom«, nas zaupanje in s tem prepuščenost Bogu, ki ju spodbuja Mala Terezija, »osvobajata obsedenih preračunavanj, nenehne zaskrbljenosti za prihodnost, strahov, ki jemljejo mir«.

»Če smo v rokah Očeta, ki nas brezmejno ljubi,« nadaljuje papež, »bo to res v kakršnih koli okoliščinah. Lahko bomo šli naprej ne glede na to, kaj se bo zgodilo in na tak ali drugačen način se bo v našem življenju izpolnil njegov načrt ljubezni in polnosti.«

Nova apostolska spodbuda papeža Frančiška. FOTO: Vatican Media

»Preizkušnja proti veri« in zaupanje v usmiljenje

Duhovno življenje mlade karmeličanke ni bilo brez bojev in preizkušenj. Predvsem v zadnjem obdobju življenja je doživljala veliko »preizkušnjo proti veri«. V tistih časih je sodobni ateizem doživljal velik razmah in ona »se je počutila kot sestra ateistom«, za katere je pogosto molila.

Verjela je v neskončno Božje usmiljenje in v dokončno Jezusovo zmago nad zlom: njeno zaupanje je doseglo milost spreobrnjenja za večkratnega morilca pod vislicami. V Bogu je vse ljubezen, tudi pravičnost. »To je eno najpomembnejših odkritij Male Terezije,« trdi papež, »eden največjih prispevkov, ki jih je dala vsemu Božjemu ljudstvu. Na izreden način je prodrla v globine Božjega usmiljenja in od tam črpala luč svojega neomajnega upanja«.

Največja ljubezen v največji preprostosti

Sveta Terezija želi »razveseliti« Gospoda, želi »ustrezati« Jezusovi ljubezni. »Ima živo gotovost, da jo je Jezus v svojem trpljenju ljubil in jo osebno spoznal«, piše papež Frančišek. »Jezusovo ljubezen zre za vse in za vsakega posebej, kot bi bil edini na svetu«. O njej še pravi: »Terezija živi ljubezen v majhnosti, v najbolj preprostih stvareh vsakdanjega življenja, in to počne v družbi Device Marije, ko se od nje uči, da 'ljubiti pomeni dati vse in darovati samega sebe'.«

Odkritje srca Cerkve je tudi za nas danes velika luč, da se ne bi pohujšali zaradi omejitev in slabosti cerkvene ustanove, zaznamovane s temo in grehi ...

Ljubezen v srcu Matere Cerkve

Od svete Terezije Avilske je Mala Terezija podedovala, beremo v spodbudi, »veliko ljubezen do Cerkve in je znala doseči globino te skrivnosti«. V Povesti duše piše: »Dojela sem, da ima Cerkev srce in da je to srce razvneto od ljubezni. Dojela sem, da samo ljubezen poganja ude Cerkve«. In potem: »Našla sem svoje mesto v Cerkvi: Ljubezen bom v srcu svoje matere Cerkve!«

Papež Frančišek komentira: »To ni srce zmagoslavne Cerkve, to je srce ljubeče, ponižne in usmiljene Cerkve«. In dodaja: »Takšno odkritje srca Cerkve je tudi za nas danes velika luč, da se ne bi pohujšali zaradi omejitev in slabosti cerkvene ustanove, zaznamovane s temo in grehi, in da bi vstopili v njeno srce, goreče od ljubezni, ki se je vnela na binkošti po daru Svetega Duha«.

Popoln dar

Notranje preizkušnje, ki jih je doživljala Mala Terezija, so jo včasih prignale celo do vprašanja, »ali sploh obstajajo nebesa«. Svetnico so pripeljale do tega, da je »od vroče želje po nebesih prešla k stalni in goreči želji po dobrem za vse« in k odločitvi, da bo tudi po smrti nadaljevala svoje poslanstvo.

»Tako je,« beremo v spodbudi, »dosegla končno osebno sintezo evangelija, ki je izhajala iz popolnega zaupanje, da bi dosegla višek v popolnem darovanju za druge«. »Zaupanje, » piše papež, »nas vodi k ljubezni in nas tako osvobaja strahu. Zaupanje nam pomaga odtrgati pogled od sebe. Zaupanje nam omogoča, da v Božje roke položimo tisto, kar lahko naredi samo on. To nam pušča ogromen hudournik ljubezni in energij, ki so odprte za iskanje dobrega naših bratov in sester«.

Draga sveta Mala Terezija, pomagaj nam, da bomo vedno tako kakor ti zaupali v veliko ljubezen, ki jo ima Bog do nas, da bomo lahko vsak dan posnemali tvojo 'malo pot' svetosti.

Na koncu šteje samo ljubezen

V zadnjem poglavju papež pojasnjuje, kako mu ta apostolska spodbuda omogoča, da spomni, kot beremo v Veselju evangelija, kako se v misijonarski Cerkvi »oznanilo osredinja na bistveno, na tisto, kar je najlepše, največje, najbolj privlačno in istočasno najbolj potrebno«. »Na koncu,« piše papež, »šteje samo ljubezen.« Za svetega očeta je »poseben prispevek, ki nam ga podarja Mala Terezija kot svetnica in kot Cerkvena učiteljica« v tem, »da nas vodi v središče, k bistvenemu«. Papež se obrača na teologe, moraliste, izvedence za duhovnost in pravi: »Še vedno je potrebno, da usvojimo genialni uvid Male Terezije ter iz njega potegnemo teoretične in praktične, doktrinalne in pastoralne, osebne in skupnostne posledice. Da bi to mogli storiti, sta potrebni smelost in notranja svoboda«.

Aktualnost »male poti«

Ob sklepu apostolske spodbude papež omeni prvenstvene vidike njene »male poti« in njihovo aktualnost. V času, ki ga zaznamuje zaprtost v lastne koristi, v individualizem, v obsedenost z oblastjo, nam ona kaže lepoto podarjanja življenja, razkrije vrednost preprostosti in majhnosti ter popolno prvenstvo ljubezni, »ki presega legalistično in eticistično logiko, ki krščansko življenje napolni z obveznostmi in predpisi in zamrzne evangeljsko veselje«.

Spodbuda se konča s kratko molitvijo, v kateri med drugim papež prosi: »Draga sveta Mala Terezija, pomagaj nam, da bomo vedno tako kakor ti zaupali v veliko ljubezen, ki jo ima Bog do nas, da bomo lahko vsak dan posnemali tvojo 'malo pot' svetosti.«

Nalaganje
Nazaj na vrh