Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova knjiga: Pij XII. se je srečal s Hitlerjevim zaupnikom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2022 / 20:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova knjiga: Pij XII. se je srečal s Hitlerjevim zaupnikom
Papež Pij XII. FOTO: Vatican Media

Nova knjiga: Pij XII. se je srečal s Hitlerjevim zaupnikom

Izsledki novih raziskav kažejo, da se je papež Pij XII. kmalu po svoji izvolitvi leta 1939 večkrat sestal na pogovorih s Hitlerjevim zaupnikom: po mnenju ameriškega zgodovinarja Davida Kertzerja je bil ta posrednik nemški plemič princ Philipp von Hessen (1896-1980).

Zgodovinar je zapise teh pogovorov našel v vatikanskih arhivih, ko je raziskoval gradivo za svojo novo knjigo »The Pope at War: The Secret History of Pius XII, Mussolini and Hitler« (Papež v vojni: skrivnostna zgodovina Pija XII., Mussolinija in Hitlerja), poroča spletni portal Vatican News. Philipp von Hessen je bil neuradni komunikacijski kanal za nacistično Nemčijo. Dejstvo, da se je plemič večkrat srečal s papežem, je znano že od leta 2006, ko je zgodovinar Jonathan Petropoulos, prav tako Američan, izdal knjigo »Royals and the Reich« (Kraljeva družina in rajh) o hessenskih princih Philippu in Christophu, vendar ob tem ni imel vpogleda v dokumente, ki jih je pregledal Kertzer.

Osebni odnosi s Hitlerjem in Göringom

Princ Philipp von Hessen je bil eden od »Hitlerjevih skrivnih pomočnikov«, ki ga je leta 2016 v svoji istoimenski knjigi opisala zgodovinarka Katharina Urbach. Dokazala je, da je visoko plemstvo pomagalo diktatorju pri vzponu in mu nudilo podporo na družbenem prizorišču. Princ je imel zelo tesne, celo osebne odnose s Hitlerjem in Hermannom Göringom. Ker mu je poroka z Mafaldo, hčerko italijanskega kralja Viktorja Emanuela III., v Rimu odprla vsa vrata, je nemški diktator imenoval hessenskega princa za posrednika pri »duceju«, italijanskem diktatorju Benitu Mussoliniju. Njegova naloga je bila ohranjati trdne nemško-italijanske odnose - in očitno tudi odnose z Vatikanom.

Princ Philipp von Hessen je bil eden od »Hitlerjevih skrivnih pomočnikov«.

Ko je princ padel v Hitlerjevo nemilost in je bil zaprt, se je njegova žena Mafalda z otroki zatekla v Vatikan k Giovanniju Battisti Montiniju, poznejšemu papežu Pavlu VI., vendar so jo nacisti vseeno uspeli aretirati. Umrla je v koncentracijskem taborišču Buchenwald za posledicami bombnega napada.

Kardinal Jose Tolentino Calaca de Mendonca vodi vatikanski apostolski arhiv. FOTO: Vatican Media

Vatikan in njegovi arhivi

Cerkev se »ne boji resnice«, je pred odprtjem arhivov za obdobje pontifikata Pija XII. (1939-1958) dejal vodja vatikanskega apostolskega arhiva, kardinal Jose Tolentino Calaca de Mendonca. Zaprti pa so arhivi za to kritično obdobje v Angliji. Princ Philipp von Hessen je bil namreč v tem času koristen ne le kot »Hitlerjev tajni pomočnik« v Vatikanu, temveč tudi kot komunikacijski kanal z Anglijo.

Kupi v trgovini

Vatikanski tajni arhiv
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh