Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova maša Mela Kovica: »Kamor greste, vedno sejte in na žetev nič ne glejte« [FOTO, VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 07. 2024 / 18:39
Oznake: Duhovnik, Maša, Župnija
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2024 / 19:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova maša Mela Kovica: »Kamor greste, vedno sejte in na žetev nič ne glejte« [FOTO, VIDEO]
Novomašnik Mel Kovic z domačimi. FOTO: Tatjana Splichal

Nova maša Mela Kovica: »Kamor greste, vedno sejte in na žetev nič ne glejte« [FOTO, VIDEO]

V župnijski cerkvi sv. Jurija v Mirnu pri Novi Gorici je bilo danes, v nedeljo, 7. julija 2024, nadvse slovesno, saj je novo mašo obhajal Mel Kovic.

Novomašnik Mel Kovic v cerkvi sv. Jurija v Mirnu pri Novi Gorici. FOTO: Tatjana Splichal

Nove maše so se udeležili Melova starša Erik in Tatjana, brat Val, stari starši in drugi sorodniki, mnogi duhovniki (med njimi starosta, 105-letni Aleksander Lestan, ki je novo mašo pel daljnega leta 1942 ravno v Mirnu), bogoslovci (med njimi Jure Ferletič, ki je tudi iz Župnije Miren) in številni župljani. Še zanimivost: Mel, ki bo imel ponovitev nove maše prihodnjo nedeljo v Župniji Biljana v Goriških Brdih, je 14. novomašnik iz koprske škofije v dosedanjih 12 letih škofovanja msgr. dr. Jurija Bizjaka! Pridigal je dolgoletni nekdanji župnik v Mirnu Ciril Metod Cej, ki je – z lastnimi besedami novomašnika – bistveno pripomogel na Melovo odločitev za duhovništvo.


Besede, ki so se zapisale v srce in dušo

Cej je v pridigi podelil dogodek iz časa, ko je še kot mlad duhovnik poromal na Sv. Višarje in se med vračanjem ustavil v Žabnicah v hiši slovenskih šolskih sester. Najstarejša sestra Mihaela, ki je dotlej molčala in poslušala, je pristopila k njemu in mu v skoraj sveti zbranosti povedala to pesem: Kamor greste, vedno sejte in na žetev nič ne glejte. Ne za žetev, pač za setev Bog plačilo podeli. »Kako lepa misel za duhovnika, pa tudi za vsakega kristjana! Še bolj kakor na papir so se mi njene besede zapisale v srce in dušo in so še vedno v meni,« je poudaril Ciril Cej.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

V 22 letih veliko sejal

Navezal se je na Jezusovo evangeljsko priliko v sejalcu in izpostavil, da je v 22 letih župnikovanja v Mirnu veliko sejal in je tudi njegovo sejanje velikokrat padlo na cesto in bilo pohojeno ali na kamnito zemljo in med trnje in ni zraslo in ni dalo sadu. A nekaj ga je padlo tudi v rodovitno zemljo in je tam vzkalilo, zraslo in obrodilo sad. »Takšen sad vidimo v današnjem novomašniku Melu in v bogoslovcu Juretu, pa ne le pri njiju, temveč tudi pri marsikom drugem, povsod tam, kjer živite lepo družinsko življenje, v medsebojni ljubezni in lepem krščanskem duhu,« je pojasnil pridigar.

Dolgoletni mirenski župnik Ciril Metod Cej je prebral pridigo, napisano na roke. FOTO: Tatjana Splichal

Po birmi se ni začel oddaljevati od Jezusa

Sprehodil se je skozi življenjsko pot novomašnika Mela, ki je bil vselej zelo odprt za semena božjih zrn, že od krsta, ki ga je prejel na isti dan kot njegov prijatelj in zdaj tudi brat, bogoslovec Jure; pa prek obiskovanja verouka, priprave na prvo spoved in prvo sveto obhajilo, vse do priprave na birmo in čas po njej, ko se ni začel od Jezusa oddaljevati kot mnogi njegovi vrstniki, temveč se mu je vse bolj približeval in z njim prijateljeval. »Dokler ni prišel dan, za katerega vesta le ti in Jezus, ko je tudi tebe Jezus pogledal, te vzljubil in ti rekel: hodi za menoj kot duhovnik!«

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Pred božjim ljudstvom vse vesoljne Cerkve

»In danes stojiš kot duhovnik tu pred oltarjem; pred svetim troedinim Bogom, Jezusom Kristusom in Devico Marijo, pa tudi pred občestvom Župnije Miren, iz katerega si izšel. Še več: stojiš pred božjim ljudstvom vse naše škofije in vesoljne Cerkve, kajti za vse nas si postal duhovnik, da pojdeš med ljudi, da boš sejal seme Božje besede, delil zakramente in obhajal skrivnost svete evharistije. Tudi ti vedno sej in na žetev nič ne glej, tudi zate velja: ne za žetev, pač za setev Bog plačilo podeli! Nov duhovnik prinaša sporočilo miru, veselja in Božje ljubezni. In kdaj, če ne na dan nove maše, ko nam je Gospod dal novega duhovnika, pojemo hvalo, slavo in zahvalo svetemu troedinemu Bogu!« je dejal Cej.

Mirenska cerkev je bila premajhna za vse, ki so želeli spremljati slovesen trenutek. FOTO: Tatjana Splichal

Najodličnejše in najpomembnejše mesto pri oltarju

In Kovicu položil v srce, da z današnjim dnem odhaja na novo pot, pot duhovništva, ki jo začenja z novo mašo pri oltarju, pri katerem je bil krščen: »Kjer koli boš deloval kot duhovnik, vedi, da je tvoje najodličnejše in najpomembnejše mesto pri oltarju, pri obhajanju svete evharistije ali svete maše. Priporočam ti: ti sam postajaj sveta evharistija. Tako zelo, da kadar boš pri sveti maši izgovarjal Jezusove posvetilne besede To je moje telo, ki se daje za vas, da boš v te besede vključil tudi sebe, tudi svoje telo in kri, tako da tudi ti sam postaneš s svojim telesom in krvjo popolnoma pridružen Jezusu Kristusu in skupaj z njim daritev nebeškemu Očetu.«

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Prizadevajte si za ljubezen

Ob koncu je Ciril Cej vsem zbranim priporočil: »Kamor greste, vedno sejte in na žetev nič ne glejte; ne za žetev, pač za setev Bog plačilo podeli. Sejmo, vsi, vsepovsod – Božjo besedo, Božjo ljubezen, veselje, mir, dobroto in vse dobro! In še priporočilo, ki nam ga daje novomašnik Mel in je napisano na njegovi novomašni podobici: Prizadevajte si za ljubezen. Vsi, vedno! Dodam še željo in prošnjo Bogu, da bi zgled novomašnika Mela in bogoslovca Jureta zbudil klic v duhovništvo še v katerem srcu danes tukaj prisotnih mladih iz Mirna ali iz Brd ali od kjer koli drugje. In dodam: lepo je biti duhovnik!«

Druženje ob bratski mizi po koncu nove maše. FOTO: Tatjana Splichal

Novomašnikove zahvale

Novomašnik Mel Kovic se je ob koncu maše zahvalil Bogu »za preštevilne milosti in darove«, tatu Eriku in mami Tatjani, »da sta iz Božjih rok sprejela moje in bratovo življenje« in za »vajino ljubezen, skrb in podporo, za zgled poštenega in delavnega življenja«, bratu Valu, »da si moj največji dobrotnik in nesebičen prijatelj«, noni Danici in nonu Hermanu, babi Bredi in dediju Pavletu »za ljubezen in nežno skrb, ki jo namenjate vsem vnukom«, vsem drugim sorodnikom, tudi že pokojnim; posebej pa zaslužnemu mirenskemu župniku Cirilu Metodu Ceju »za zgled predanega Kristusovega duhovnika«.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Ostanite zvesti Bogu in njegovi Cerkvi!

Nadalje se je zahvalil mirenskemu župniku in dekanu mag. Robertu Ušaju, Bogoslovnemu semenišču, župniku Župnije Biljana Lojzetu Subanu in drugim briškim župnikom ter vsem Brikam in Bricem, sežanskemu župniku Aleksandru Skapinu in vsem župljanom, lazaristom z Mirenskega gradu, sestram usmiljenkam, sestram skupnosti Loyola, sobratom bogoslovcem in drugim letošnjim novomašnikom, učiteljem in profesorjem, pa tudi mirenskim rojakom za vse molitve, darovane maše, dobre misli in želje: »Prosim vas samo eno: ostanite zvesti Bogu in njegovi Cerkvi. Srčno si želim, da bo, ko bo sin človekov prišel na svet, v Mirnu še našel vero!«

Nalaganje
Nazaj na vrh