Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova pridobitev v UKC Ljubljana za zdravljenje novorojencev

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 03. 04. 2022 / 16:04
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2022 / 16:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova pridobitev v UKC Ljubljana za zdravljenje novorojencev
Napravo sta prevzeli dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja Službe za neonatologijo na Ginekološki kliniki v Ljubljani, in glavna medicinska sestra mag. Urška Vozelj, dipl. m. s. FOTO: UKC Ljubljana/Twitter

Nova pridobitev v UKC Ljubljana za zdravljenje novorojencev

V ljubljanski porodnišnici so se konec minulega tedna razveselili nove, najsodobnejše naprave za zdravljenje zlatenice pri novorojenčkih.

Gre za napravo, imenovano BL70, ki bo v veliko pomoč pri zdravljenju zlatenice novorojenčkov, predvsem nedonošenčkov, so prek Twitterja sporočili iz UKC Ljubljana. Uporabniku prijazna naprava omogoča varno terapijo s prilagajanjem doze in časa obsevanja novorojenčkov.

Pogost pojav pri novorojenčkih

Zlatenica je zelo pogost pojav pri novorojenčku, pri skoraj polovici se kaže kot rumena obarvanost kože, sluznic in beločnic. Vzrok obarvanosti je povišan bilirubin – barvilo, ki se nabira v otrokovi krvi zaradi povečane razgradnje rdečih krvničk in otroku koristi kot naravni antioksidant, v brošuri Novorojenček pišeta pediatra Andreja Tejauc Golob in Jože Žolger.

Posebej pogosta je pri prezgodaj rojenih otrocih zaradi nezrelosti jetrnih encimov. Izrazitejša je tudi pri otrocih, ki so utrpeli obporodno stisko.

Pri večini zdravih, donošenih otrok je zlatenica komaj zaznavna in izgine po prvem tednu življenja. Dokler je zlatenica v fizioloških mejah, jo samo opazujejo, pri manjšini otrok pa se glede na razlog zlatenice odločijo za pogostejše kontrole bilirubina v otrokovi krvi in za zdravljenje.

Zakaj je zdravljenje zlatenice nujno?

Huda zlatenica lahko povzroči okvaro možganov, posledica je slabša gibalna razvitost, motnje mišične napetosti, motnje sluha, manj pogosta je umska zaostalost. Indikacije za posamezno obliko zdravljenja so strogo določene in temeljijo na dolgoletnem raziskovanju zlatenice pri novorojenčku.

Zdravljenje je zato nujno.

Kako se zdravi zlatenico?

Zlatenico se zdravi s fototerapijo – to je obsevanje otrokove kože z modro lučjo. Dojenček pri tem leži v posebni ogreti posteljici (takšna je tudi nova naprava), pri čemer ima zaščitene le oči in genitalije.

Z obsevanjem se doseže, da se del bilirubina, ki se nahaja v koži in podkožju spremeni v vodotopne sestavine, te pa se lahko izločajo tudi preko ledvic v urin. Na ta način se poveča izločanje barvila, ki povzroča rumeno obarvanost kože, iz telesa.

Nalaganje
Nazaj na vrh