Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nove vatikanske znamke ob letu družine in petih obletnicah

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 15. 02. 2022 / 11:31
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2022 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nove vatikanske znamke ob letu družine in petih obletnicah
Znamke, ki obeležujejo Frančiškov pontifikat v letu 2022, so povezane z dejavnostmi in pobudami v letu družine. FOTO: Vatican Media

Nove vatikanske znamke ob letu družine in petih obletnicah

V Vatikanu bodo 22. februarja izdali nove priložnostne znamke in žige, s katerimi bodo zaznamovali pontifikat papeža Frančiška in veliko noč v letu 2022 ter šest pomenljivih dogodkov: 500. obletnico izvolitve papeža Hadrijana VI., 200. obletnico rojstva Giovannija Battista de Rossija, 1900. obletnico mučeništva sv. Marcijana, 400 let od prve skupinske kanonizacije, 2. obletnico Statio Orbis in leto družine Amoris Laetitia.

Pontifikat papeža Frančiška 2022

Znamke, ki obeležujejo pontifikat papeža Frančiška v letu 2022, so povezane z dejavnostmi in pobudami v letu družine, poročajo pri Radiu Vatikan. Tematsko leto se je začelo 19. marca lani, na praznik sv. Jožefa, pet let po izidu posinodalne spodbude Radost ljubezni. Ob tej priložnosti so v Vatikanu priredili spletno srečanje z naslovom »Naša vsakdanja ljubezen«, na katerem je papež izrekel odločno podporo družini. Cerkev je povabil h konkretnejšemu razmisleku, kako podpirati družino v njenih vsakdanjih krhkostih, odnosih, naporih in žrtvah.

Prav zato je letna izdaja znamk tokrat posvečena vezem in poglavitnim odnosom, ki jih živimo v družini. Želi biti znamenje ljubezni, pozornosti in nežnosti, ki jo papež Frančišek goji do vsakega družinskega člana, še posebej do najbolj ranljivih.

V okviru serije »Pontifikat papeža Frančiška 2022« bodo izšle štiri znamke: znamka v vrednosti 1,10 evra je posvečena zakramentu svetega zakona, na njej pa je upodobljen papež Frančišek, ki je 14. septembra 2014 v baziliki sv. Petra poročil dvajset parov; znamka za 1,15 evra predstavlja družino in prikazuje svetega očeta, ki krščuje otroka na praznik Gospodovega krsta; znamka za 2,40 evra prikazuje papeža, ki blagoslavlja otroka, znamka za 3 evre pa je posvečena starim staršem: na njej sveti oče pozdravlja starejšo gospo med eno izmed avdienc.

Velika noč 2022

FOTO: Vatican Media

Tudi letošnja velikonočna vatikanska znamka je v znamenju leta družine Amoris Laetitia. Papež Frančišek je v istoimenski apostolski spodbudi dejal, da je življenje zakoncev polna soudeležba pri Kristusovi velikonočni skrivnosti in njegovem vstajenju.

Vrednost velikonočne znamke je 1,15 evra, oblikoval pa jo je španski slikar Raúl Berzosa. Navdih zanjo je dobil pri bizantinski ikoni spusta v pekel, ki prikazuje Kristusa, kako za roko drži Adama in Evo. Na znamki vstali Kristus drži za roko zakonca, ki sta ovita v vstajenjsko zastavo, kar pomeni, da sta tudi onadva soudeležena pri velikonočni skrivnosti. Pogled vstalega Gospoda je usmerjen k nevesti, kar spominja na dejstvo, da je bilo oznanilo vstajenja zaupano prav ženi, Mariji Magdaleni, ki jo je papež razglasil za apostolko apostolov.

500. obletnica izvolitve papeža Hadrijana VI.

FOTO: Vatican Media

Vatikanska filatelija bo obeležila tudi 500. obletnico izvolitve papeža Hadrijana VI. Adriaan Florensz Boeyens je bil zadnji neitalijanski papež do izvolitve Janeza Pavla II., zadnji papež iz Svetega rimskega cesarstva ter edini nizozemskega izvora. Rodil se je leta 1459 v Utrechtu. Bil je domači učitelj prihodnjega cesarja Karla V., ki ga je pozneje imenoval za velikega inkvizitorja v Španiji. Papeža Leona X., ki ga je leta 1517 imenoval za kardinala, je nasledil januarja leta 1522.

Po padcu Rodosa (21. decembra 1522) si je prizadeval za vnovično vzpostavitev miru med krščanskimi knezi Evrope. Njegovo mirovniško delovanje je bilo predstavljeno na različnih konzistorijih (11. in 23. februarja ter 23. marca 1523) ter s pismi z dne 3. marca Karlu ter kraljem Francije, Anglije in Portugalske. V buli z dne 30. aprila 1523 je za celotno krščanstvo določil triletno premirje. K temu mirovnemu načrtu sta pripomogla tudi imenovanje dominikanskega kardinala Caetana za legata na Madžarskem ter imenovanje kardinala Wolseyja, yorškega nadškofa, za papeškega legata v Angliji. Umrl je le leto dni po izvolitvi za papeža, zato ni mogel učinkoviteje uresničevati svojih mirovniških namenov. Večina uradnih dokumentov Hadrijana VI. je izginila kmalu po njegovi smrti.

1900. obletnica mučeništva sv. Marcijana

FOTO: Vatican Media

Vatikan se bo s posebno znamko spomnil tudi 1900. obletnice mučeništva sv. Marcijana v času preganjanja cesarja Hadrijana. Po izročilu je lik tega svetnika po eni strani povezan z Jezusovimi učenci, po drugi strani pa s prvimi evangelizatorji v Padski nižini. Rojen je bil v poganski družini, spreobrnil pa naj bi ga sv. Barnaba, ki je spremljal sv. Pavla na njegovih potovanjih. Nato naj bi ga v krščanski veri potrdil sveti Sirus, prvi škof v Pavii in eden najdejavnejših oznanjevalcev na področju severne Italije.

Sv. Sirus je prvi oznanjal evangelij v Tortoni, kmalu zatem pa je njegovo delo prevzel Marcijan, ki je postal prvi škof mesta. Njegove relikvije, ki jih je na levem bregu reke Scrivia našel škof sveti Inocenc, njegov naslednik iz 4. stoletja, hranijo v katedrali v Tortoni. Leta 1875 je baron Guidobono Cavalchini Garofoli na kraju Marcijanovega mučeništva dal zgraditi novo kapelo ob obhajanju 1800. obletnice nastopa škofovske službe svetega mučenca.

Dvestota obletnica rojstva Giovannija Battista de Rossija

FOTO: Vatican Media

Z znamko v vrednosti 2,50 evra se bo vatikanska filatelija spomnila Giovannija Battista de Rossija (1822 – 1894), utemeljitelja sodobne krščanske arheologije. 23. februarja letos bo minilo dvesto let od njegovega rojstva. De Rossi je bil scriptor, pozneje pa tudi vodja Vatikanske apostolske knjižnice in prvi tajnik Komisije za sakralno arheologijo, ki jo je leta 1852 ustanovil papež Pij IX. Poleg tega je bil ustanovitelj in urednik Biltena krščanske arheologije, prve specializirane revije na tem področju.

Začel je objavljati kritične izdaje vseh krščanskih napisov v Rimu (do 7. stoletja), napisal pa je tudi več znanstvenih prispevkov in pomembno zbirko knjig Krščanski podzemni Rim, poglobljeno študijo glavnih rimskih katakomb, ki jo je obdelal in uredil po svojih pomembnih odkritjih. Zaradi izjemnih odkritij o pričevanju krščanstva v prvih stoletjih, metod raziskovanja in izkopavanja ter prizadevanja za širjenje ugotovitev je bil de Rossi že v svojem času mednarodna referenčna točka na tem področju. Ob dvestoti obletnici njegovega rojstva Papeški inštitut za krščansko arheologijo in Papeška komisija za sakralno arheologijo pripravljata mednarodni simpozij, ki je predviden 23. in 24. februarja 2022.

Druga obletnica Statio Orbis

FOTO: Vatican Media

Z lističem z znamko v vrednosti 3 evrov in s poštnim žigom prvega dne bo Vatikan spomnil tudi na drugo obletnico Statio Orbis, izredno molitev ter blagoslov mestu in svetu papeža Frančiška. 27. marca 2020 je sveti oče na praznem in deževnem Trgu svetega Petra Marijinemu varstvu izročil svet, ki ga je prizadela epidemija koronavirusne bolezni. Podobe tega trenutka so se dotaknile src vseh in jih bomo težko pozabili.

Po dveh letih bo ta dan molitve in upanja obeležil poseben poštni listič, na katerem je upodobljen sveti oče, ko se sam po stopnicah vzpenja proti ploščadi bazilike sv. Petra. Papežu sta dajala moč, tolažbo in upanje križ iz cerkve sv. Marcela (Via del Corso), ki so ga Rimljani skozi stoletja nosili v procesijah, da bi izprosili konec epidemij, in Marijina ikona Salus Populi Romani, ki od nekdaj varuje večno mesto.

Ves svet je spremljal omenjeni dogodek in molil skupaj z rimskim škofom. Poleg znamke so na lističu zapisane naslednje besede svetega očeta: »Kot učence iz evangelija nas je iznenada presenetil nepričakovan in divji vihar. Zavedli smo se, da smo vsi na istem čolnu, vsi krhki in izgubljeni, obenem pa pomembni in potrebni, vsi poklicani, da skupaj veslamo, vsi potrebni vzajemne tolažbe.«

400 let od prve skupinske kanonizacije

FOTO: Vatican Media

Skupaj z omenjenimi znamkami bo 22. februarja Vatikan izdal tudi letalsko pismo v vrednosti 2,40 evra, s katerim bo obeležil 400 let od prve skupinske kanonizacije 12. marca 1622 v baziliki sv. Petra. Papež Gregor XV. je takrat za svetnike razglasil Izidorja, kmeta iz Madrida, ki se je posvečal dejavni ljubezni in molitvi, karmeličanko Terezijo Avilsko, ustanovitelja oratorija Filipa Nerija, ustanovitelja Družbe Jezusove Ignacija Lojolskega in jezuita Frančiška Ksaverija.

Sprva je bilo mišljeno, da bo kanonizacija namenjena samo Izidorju, ker pa je bil januarja 1622 postopek za kanonizacijo drugih štirih blaženih že skoraj končan, se je Kongregacija za obrede odločila, da bo istočasno razglašenih vseh pet novih svetnikov. Glede na sloves omenjenih svetnikov je bila ta kanonizacija dogodek, ki se je zapisal v zgodovino.

Na ovojnici je upodobljen detajl slike neznanega avtorja, ki prikazuje pet svetnikov, in je nastala približno deset let po kanonizaciji. Njen naročnik je bil notar Antonio Antonacci, ki je upodobljen na dnu slike. Sliko hranijo v cerkvi samostana svete Marije iz Loreta v kraju Toro. Na prostoru za znamko je upodobljena medalja, ki so jo skovali ob kanonizaciji, zaznamovala pa je drugo leto pontifikata Gregorja XV. Hranijo jo v numizmatičnem kabinetu Vatikanske apostolske knjižnice, prikazuje pa papeža Gregorja XV. med branjem odloka o kanonizaciji petih svetnikov; obdajajo ga škofje in duhovniki, ki klečijo ob njem, podoba goloba nad svetim očetom pa spominja, da ga vodi Sveti Duh.

Filatelistična kuverta 2022

FOTO: Vatican Media

Filatelistična kuverta 2022, ki je prav tako v znamenju leta družina Amoris Laetitia, želi izpostaviti pomen družinske povezanosti in ljubezni. Na levi strani je upodobljen papež Frančišek, ki pozdravlja družino, na sredini pa so zapisane papeževe besede, ki jih je izrekel ob prazniku Svete Družine: povabil je, da bi znova odkrili »ideal zakonske in družinske ljubezni tako, kot je bilo poudarjeno v apostolski spodbudi Radost ljubezni«.

Na prostoru za znamko je natisnjena podoba tapiserije z naslovom Zakon avtorja Camiliana Demetrescuja (1924-2012). Ta sodi v cikel devetih tapiserij, ki jih je papež Benedikt XVI. prejel v dar leta 2018 in so trenutno razstavljene v galeriji dvorane Pavla VI. v Vatikanu.

Kupi v trgovini

Radost ljubezni
Papeži
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh