Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NSi o podražitvah vrtcev: »Starši v tej draginji ostajajo popolnoma sami«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 02. 2023 / 14:17
Oznake: Slovenija, Starši
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2023 / 14:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
NSi o podražitvah vrtcev: »Starši v tej draginji ostajajo popolnoma sami«
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

NSi o podražitvah vrtcev: »Starši v tej draginji ostajajo popolnoma sami«

V stranki Nova Slovenija (NSi) so v Državni zbor vložili zahtevo za sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino zaradi napovedanega povišanja cen programov javnih vrtec, ki so posledica dviga stroškov dela.

»Napovedane podražitve vrtcev bodo poleg visokih cen energije in hrane še dodatno prizadele družinske proračune,« je na današnji novinarski konferenci opozorila poslanka NSi Iva Dimic.

Poslanka NSi Iva Dimic. FOTO: Spletna stran NSi

Po njenih besedah so skoraj vse slovenske občine zaradi višjih stroškov dela, materiala, storitev in živil za otroke, napovedale dvig cen programov vrtcev. »Če vlada v kratkem ne bo ukrepala, se bo dvig cen programov vrtcev zgodil v Mestni občini Maribor, Mestni občini Ptuj, Mestni občini Murska Sobota (dvig za 13 %), Mestni občini Kranj, občini Bled, Gornja Radgona, Laško, Žirovnica, Lendava (dvig med 14 in 17 %), Ljutomer, Beltinci, Naklo, Železniki.«

Nesistemsko in amatersko 

V preteklih dveh mesecih so cene programov vrtcev med drugim že povišali v Celju, Novem mestu, Slovenj Gradcu in Velenju ter mnogih drugih občinah, je naštela Dimičeva in spomnila, da so v njihovi stranki že lani oktobra podali zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnih odborov, na kateri so želeli doseči, da resorna ministrstva pripravijo celovite ukrepe pomoči javnim zavodom pri spopadanju z visokimi cenami energentov. »Vladajoča koalicija je predloge sklepov zavrnila, regulacijo cen energentov za javne zavode pa je uvedla šele konec leta 2022. Vsekakor pa imajo največji vpliv na dvig cen programov vrtcev stroški dviga plač pomočnic vzgojiteljic in dvig minimalne plače – tega se je vlada lotila nesistemsko in popolnoma `amatersko´ in sedaj se soočamo s posledicami tega.«

Tega se je vlada lotila nesistemsko in popolnoma `amatersko´.

Cenena PR akcija

Kot je povedala, so plače pomočnic vzgojiteljic zares mizerne. Nekdo, ki skrbi za naše otroke in jih vzgaja za bodočnost, si zasluži dostojno plačilo, je podčrtala: »Želim posebej povedati, da so pomočnice vzgojiteljic kljub dvigu ostale zgolj na minimalni plači – vse skupaj je bila torej zgolj cenena PR akcija vlade in utišanje zares prezrtih pomočnic vzgojiteljic,« je prepričana poslanka NSi, ki meni, da je vlada zaradi nesodelovanja z reprezentativnimi organizacijami slovenskih občin »prevalila strošek podražitev vrtcev na pleča staršev«.

Starši otrok ostajajo sami

Če vlada vrtcem ne bo pomagala, bo s tem povsem izničila učinek nedavnega povišanja minimalne plače, breme višjih cen pa bo v celoti padlo na ramena staršev otrok, je prepričana Dimičeva: »Dvig cen vrtcev bo pomenil še dodatni inflacijski pritisk, kar pomeni, da se bodo cene življenjskih stroškov še dodatno dvignile. /…/ Imamo ministrstvo za solidarno prihodnost, vendar starši otrok v tej draginji ostajajo popolnoma sami. Kot kaže, bo vlada svoje napake in neaktivnost reševala na plečih družin in njihovih otrok.«

Predlog za sprejem dveh sklepov

V Novi Sloveniji zato predlagajo, da Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino po končani razpravi sprejme naslednja sklepa:

1. Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino predlaga Vladi RS, da pripravi celovit paket ukrepov pomoči slovenskim občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program, s katerim bi pokrili dvig vseh stroškov dela, ki so nastali po 1. januarju 2023, in z njim v roku enega meseca seznani pristojni odbor državnega zbora.

2. Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino predlaga Vladi RS, da reprezentativna združenja slovenskih občin vključi v vsa pogajanja in dogovore povezane s spremembo plačnega sistema javnih uslužbencev iz njihove pristojnosti.

Mesec: Dvig minimalne plače je bil nujen

Pristojni minister Luka Mesec je očitke, da so napovedane podražitve cen vrtcev posledica dviga minimalne plače, zavrnil in dodal, da je bil takšen korak nujen. Za omilitev posledic višjih stroškov vrtcev bo po njegovih besedah svoje morala prispevati tako država z višanjem otroških dodatkov kot tudi občine, ki so se jim lani zvišale povprečnine, je poročala STA. Mesec je napovedal še uskladitev otroških dodatkov z inflacijo, glede brezplačnih vrtcev pa je povedal, da je treba dati številke na mizo in da bi za ta namen v državni blagajni morali zagotoviti dodatnih 200 milijonov evrov.


Kupi v trgovini

Kaja gre v vrtec
Za otroke
5,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh