Zapri
Iskanje

O glasbeni podobi obredja v času škofa Hrena

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 11. 2021 / 10:08
Oznake: Dogodek, Kultura, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2021 / 10:20
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

O glasbeni podobi obredja v času škofa Hrena

O glasbeni podobi obredja v času škofa Hrena
FOTO: FB Zavod za cerkveno glasbo
ZRC SAZU in Zavod za cerkveno glasbo nocoj ob 19.30 organizirata drugi dogodek v ciklu spletnih predavanj »Sursum corda« - utrinki iz liturgično-glasbenih praks na Slovenskem med 16. in 18. stoletjem.

V današnjem predavanju bo dr. Klemen Grabnar iz ZRC SAZU (Muzikološki inštitut) pod drobnogled vzel glasbeno podobo obredja v času škofa Hrena: stolnici v Ljubljani in Gornjem Gradu.

Velik ljubitelj glasbene umetnosti

V napovedniku današnjega dogodka so v Zavodu za cerkveno glasbo zapisali, da je bil škof Tomaž Hren velik ljubitelj glasbene umetnosti, kar je med drugim razvidno iz njegovega zbiranja muzikalij, podeljevanja uglednejših duhovniških mest boljšim glasbenikom, štipendij glasbeno nadarjenim dijakom in študentom ter podpiranja delovanja glasbenih ansamblov v Gornjem Gradu in v ljubljanski stolnici. »Poleg tega je vzdrževal prijateljske stike z glasbeniki nadvojvodske kapele v Gradcu in jih za pomembnejše slovesnosti v ljubljanski stolnici ali Gornjem Gradu tudi najemal. Škof Hren je v precejšnji meri pripomogel k utrjevanju katoliške identitete, in sicer tudi s pomočjo glasbe, kot lahko opazujemo na podlagi ohranjenih virov.«

Dogodek lahko spremljate ob prijavi na tej povezavi.

O predavatelju

Klemen Grabnar je znanstveni sodelavec na ZRC SAZU (Muzikološki inštitut). Je glavni in odgovorni urednik revije De musica disserenda ter član uredniških odborov zbirk Slovenska glasbena dediščina in Monumenta artis musicae Sloveniae. Ukvarja se predvsem z liturgično glasbo v Notranji Avstriji iz časa nadvojvod Karla II. in Ferdinanda II, zanimajo pa ga tudi druga glasbenozgodovinska obdobja in raziskovalna področja, navajajo organizatorji današnjega predavanja.

Še dve predavanji

Cikel spletnih predavanj bodo nadaljevali naslednji torek s predavanjem dr. Marka Kotnika o koralnem petju in glasbi v ženskem dominikanskem samostanu Mahrenberg (Radlje ob Dravi), zadnji dogodek pa bo na sporedu čez 14 dni, ko bo redovnik v skupnosti cistercijanov v Stični, pater dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld, zbrane pred zasloni popeljal na »Kratek sprehod skozi stoletja petja in glasbe v cistercijanskem redu«.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh