Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O obtožbah zoper p. Marka Ivana Rupnika

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 07. 12. 2022 / 08:25
Oznake: Nemiri, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 13:09
O obtožbah zoper p. Marka Ivana Rupnika
Fotografija je simbolična. FOTO: Wikipedia

O obtožbah zoper p. Marka Ivana Rupnika

V slovenskih in italijanskih medijih so na dan prišle obtožbe, ki naj bi jih podale nekdanje redovnice iz skupnosti Loyola, in sicer, da naj bi jih p. Marko Ivan Rupnik v letih 1992–1993 psihično in fizično zlorabil.

Vodstvo jezuitske Družbe Jezusove v Rimu je 2. decembra v izjavi za javnost potrdilo, da je na Dikasterij za nauk vere leta 2021 prišla obtožba zoper slovenskega jezuita in umetnika p. Marka Ivana Rupnika, zaradi česar je stekla preiskava primera. Poudarili so, da v zadevo niso bile vpletene mladoletne osebe. Preiskava dikasterija za nauk vere je zaključila, da so obtožbe zoper p. Rupnika že zastarale, zato so primer zaprli oktobra letos.

Družba Jezusova je pooblastila zunanjega preiskovalca in uvedla previdnostne ukrepe. V skladu z njimi p. Rupnik začasno ne sme več spovedovati, biti duhovni vodja in voditi duhovnih vaj, prav tako se ne sme več javno pojavljati brez dovoljenja njegovega nadrejenega. Ti previdnostni ukrepi so še vedno v veljavi kljub ugotovitvam Dikasterija za nauk vere. Rimsko vodstvo Družbe Jezusove je dodalo, da obtožbe zoper katerega koli svojega člana jemlje resno, da je njihovo poslanstvo prizadevanje za spravo in da želijo vsakogar odprto sprejeti.<...>

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh