Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O začimbah

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 04. 01. 2023 / 10:03
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 10:07
O začimbah
Fotografija je simbolična. FOTO: Unsplash

O začimbah

Doma smo se pogovarjali o začimbah. Pekočih. Pri nas so precej v uporabi, lahko zapišem, da se jih res ne ustrašimo. Sprva jih v lonec stresemo bolj malo, to velja zlasti za feferone in čili, potem pa ugotovimo, da nam je ostrine premalo, in dodajamo po ščep, po trakec, da nazadnje dobimo kar spodobno pekoč okus kake jedi.

Malce nas strese, zdrami in prečisti dihalne poti, pa tudi jetra in želodec. Vsekakor razkužuje (modno razstruplja), česar se radi lotimo v teh januarskih dneh. Zgodilo se je že, da smo bili preveč pogumni, ampak tudi to smo nekako rešili (ali se navadili).

V slovenski kulinariki je pekočih jedi bolj malo. Še najbolj se jim približamo z jedmi z vzhoda Slovenije, vendar si tam težko lastimo čast, da so to res »naše« jedi. Življenje ob meji se prepleta, poti deklet in fantov se povezujejo, tako se prenašajo znanje in recepti, da je nazadnje naše/vaše povsem brez pomena. Ste vedeli, da je menda bograč ime za kotliček, v katerem kuhamo pekoč »golaž«, in ne sama jed?

Tudi pekočih živil je bolj malo, sem pa vseeno našla zelenjavo, ki je vsaj malce pekoča in ostra. Pri nas jo imamo radi v surovi obliki, tokrat sem jo ponudila v obliki palčk. Naj samo namignem – je skoraj povsem brez kalorij. Hitro smo jo pohrustali.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh