Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Občestvo je prostor podpiranja in rasti zakonske zveze

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 29. 10. 2023 / 10:23
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2023 / 10:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Občestvo je prostor podpiranja in rasti zakonske zveze
FOTO: Karlo Smodiš

Občestvo je prostor podpiranja in rasti zakonske zveze

V mariborski cerkvi Matere usmiljenja ob frančiškanskem samostanu so se v soboto, 28. oktobra, srečali zakonci, ki so se v tej župniji pripravljali na sklenitev zakonske zveze. V desetletju se jih je zvrstilo okrog devetsto.

Srečanje so začeli z molitveno uro v župnijski cerkvi Matere usmiljenja, ki so jo pripravili zakonci.

Družina, ki moli skupaj, ostane skupaj

P. Franc Kovše je ob izpostavljenem Najsvetejšem dejal, »da družina, ki moli skupaj, ostane skupaj«. Dodal je še: »Ali veste, kateri je še močnejši? Družina, kjer molijo druga za drugega. Vsakokrat, ko molimo za naše sozakonce, jim dovolimo, da jih Gospod spreminja – in še bolj pomembno, dovolimo mu, da spreminja nas same.« Zato so pri molitveni uri molili mož za ženo, žena za moža, starši za otroke, mladostniki za starše, otroci za starše in vsi skupaj za pokojne.

FOTO: Karlo Smodiš

Po molitveni uri je vse nagovoril mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Poudaril je pomen občestva, posebej zakonske skupine, kjer zakonci najdejo prostor medsebojnega brušenja, podpiranja, iskanja novih idej in utrjevanja odnosov. Iz lastne izkušnje vodenja zakonske skupine je predstavil primer, kako je prav zakonska skupina pomagala paru, da je prebrodil težave in ostal skupaj.

Pričevanje dveh zakonskih mož

Po nadškofovem nagovoru so navzoči v dvorani prisluhnili pričevanju Franca Smoleta o duhovnosti v družini in Tomaža Folnoviča o vlogi moža v družinski dinamiki. Animatorji pa so poskrbeli za otroke.

FOTO: Karlo Smodiš

Srečanje so sklenili z druženjem v samostanski obednici. Kot je za Družino poudaril nadškof Cvikl, je vesel prvega tovrstnega srečanja, kljub nekoliko skromnejši udeležbi. Vsaka spodbuda na področju zakonske pastoralne je po njegovem mnenju zelo dragocena in pomemben del pri prizadevanju za ohranitev in predajanje vere prihodnjim rodovom.


Nalaganje
Nazaj na vrh