Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Občutljivost in ustvarjanje preteklosti

Za vas piše:
Martin Sušnik
Objava: 05. 07. 2023 / 09:39
Oznake: Knjiga, Odnosi, Zgodovina
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 10:11
Občutljivost in ustvarjanje preteklosti
Martin Sušnik. FOTO: Urška Leskovec

Občutljivost in ustvarjanje preteklosti

Meseca februarja letos je Daily Telegraph sporočal, da so pri založbi Puffin Books »pregledali« in spremenili določene izreke in odlomke v knjigah britanskega pisatelja Roalda Dahla (1916–1990), avtorja znanih zgodb kot na primer Matilda ali Čarli in tovarna čokolade. Namen teh sprememb – tako so jih oznanili pri The Roald Dahl Story Company – je »zagotoviti, da bodo lahko vsi otroci še naprej uživali v čudovitih zgodbah« pisatelja.

S tem ciljem so izrinili ali nadomestili določene dele, zlasti take, ki so se nanašali na telesne, umske, spolne ali rasne značilnosti oseb. Tako je bila na primer v novih izdajah beseda »debel« (fat) odstranjena iz besedila Dahlovih knjig in včasih nadomeščena z besedo »velikan«; nekatere osebe že niso več »grde« (ugly) in kar je v originalu bil »čuden afrikanski jezik«, zdaj ni več »čuden« (weird). Delavci v Wonkovi tovarni niso več »majhni možje«, temveč »majhne osebe« (bodo zdaj Umpa-Lumpi ali Umpa-Lumpe?). Matilda pa že ne bere več Josepha Conrada ne Rudyarda Kiplinga, zdaj se zanima za knjige Johna Steinbecka in pisateljice Jane Austen. Punčki pa tudi ne bo več treba poklicati »mame in očeta«, temveč »družino«, in celo neko ogrinjalo odslej ne bo več »črno«.

Za določitev sprememb je skrbela posebna komisija »občutljivih bralcev« (sensitivity readers) pod nadzorom kolektiva Inclusive Minds, ki varuje vključevalnost, raznoli...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh