Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajali god celjskega škofa

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 10. 2021 / 09:04
Oznake: God, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 09:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajali god celjskega škofa
Mašo je daroval celjski škof Maksimilijan ob somaševanju apostolskega nuncija v Sloveniji. FOTO: Spletna stran Škofije Celje

Obhajali god celjskega škofa

Sv. Maksimilijan Celjski je sozavetnik celjske škofije, obenem pa je godovni zavetnik celjskega škofa Maksimilijana Matjaža.

Zato je bil torek, 12. oktober, ko goduje sv. Maksimilijan, prazničen dan za škofa, njegove sodelavce in prijatelje ter celotno škofijo.

Gledanje Boga s čistimi očali

Tradicionalno je na ta dan sveta maša v cerkvici sv. Maksimilijana v Celju, v bližini domnevnega kraja svetnikove mučeniške smrti. Apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich je zbrane duhovnike in vernike nagovoril v homiliji. »Osvetlil je teološko krepost čistosti, ki danes ni prav moderen izraz, ima pa globok duhovni pomen, saj opisuje človekovo prizadevanje, da bi videl Boga in ga pri tem ne bi ovirala »zamazana očala«, ampak bi bil pred Bogom čim bolj transparenten in gledanje čimbolj neposredno«, so zapisali na spletni strani celjske škofije.

Med spoznavanjem in odkrivanjem celjske zgodovine. FOTO: Spletna stran Škofije Celje

Ogled muzeja

Celjski škof je po sveti maši goste povabil k ogledu Pokrajinskega muzeja Celje, kjer jih je sprejel direktor Stane Rozman in jih vodil po izredno bogatih in odlično predstavljenih zbirkah o antični Celei in obdobju celjskih grofov.



Nalaganje
Nazaj na vrh