Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 05. 2023 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda
Jezusov vnebohod obhajamo 40 dni po veliki noči. FOTO: Wikipedia

Obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda

Katoliška cerkev danes obhaja praznik Gospodovega vnebohoda, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Po vsej Sloveniji bodo skozi ves dan slovesnejše svete maše.

Današnji praznik obhajamo štirideset dni po veliki noči, saj se je Jezus po svetopisemskem izročilu po vstajenju štirideset dni prikazoval učencem in izbranim pričam, preden je odšel v nebo (prim. Mr 16,19–20; Lk 24,50–53 in Apd 1,9–11). Jutri pa se v Cerkvi začenja binkoštna devetdnevnica v čast Sv. Duhu.

Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga zanesljivo obhajali že ob koncu 4. stoletja.

Jezus med nami prisoten na več načinov

Praznik osvetljuje pomen Kristusove bližine z Bogom Očetom in Svetim Duhom. Jezus, ki je z dušo in telesom odšel v nebesa, ostaja med nami prisoten na več načinov. Kot piše v Konstituciji o svetem bogoslužju drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965), je Kristus navzoč tedaj, ko skupnost verujočih (Cerkev) moli ali poje, v Božji besedi, zapisani v Svetem pismu, v duhovnikovi osebi, ko deluje v Jezusovem imenu, v zakramentih ter na posebej očiten in izrazit način v zakramentu evharistije, ki predstavlja trajno Kristusovo navzočnost.

V petek se v Cerkvi začenja binkoštna devetdnevnica v čast Sv. Duhu.

Gospodu dana oblast v nebesih in na zemlji

Praznik Gospodovega vnebohoda pomeni, da je Kristus »s svojim vstajenjem bil postavljen za Gospoda, kateremu je dana vsa oblast v nebesih in na zemlji, in z močjo svojega Duha že deluje v srcih ljudi: in ne prebuja v njih le hrepenenja po prihodnjem veku, ampak že samim tudi oživlja, očiščuje in krepi vse tiste velikodušne težnje, s katerimi si družina ljudi prizadeva, da bi napravila svoje življenje bolj človeško in si v ta namen podvrgla zemljo« (CS 38,1).

Kje in kdaj maše na praznik Gospodovega vnebohoda?

Na praznik Gospodovega vnebohoda bo v ljubljanski stolnici tamkajšnji nadškof Stanislav Zore ob 18.30 daroval slovesno mašo.

Svete maše v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah bodo potekale po prazničnem urniku, in sicer ob 7. uri, 8.30, 10. uri, 11.30 ter 16. in 19. uri.

Na Ptujski Gori bodo maše ob 8., 10. in 19. uri.

Na Sveti Gori bodo praznik počastili z mašami 8. in 10. uri ter popoldne ob 17. uri.


Kupi v trgovini

Zgodba o Jezusovem rojstvu
Za otroke
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh