Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Od Podbrda do Grahovega ob Bači [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 30. 09. 2022 / 09:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2022 / 10:25
Potepuh: Od Podbrda do Grahovega ob Bači [FOTO]
Vas Stržišče. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Od Podbrda do Grahovega ob Bači [FOTO]

Zgodnja jesen, ko vrhove visokih gora pobeli prvi sneg, je kot nalašč za izlet po pohodniški poti Juliana Trail. Ta 270 kilometrov dolga pot po obrobju Julijskih Alp je po novem razdeljena na 20 etap. Med najbolj napornimi je 9. etapa od Podbrda do Grahovega ob Bači, ki nas popelje skozi odmaknjene vasi nad Baško grapo.

Ob južnem vznožju Bohinjsko-Tolminskih gora leži trideset kilometrov dolga Baška grapa, po kateri teče reka Bača. Dolina je bila nekoč težko prehodna, v začetku 20. stoletja pa je dobila dve pomembni prometni povezavi: cesto čez Petrovo Brdo in železniško progo. To je prineslo naselju Podbrdo v zgornjem delu doline velik razcvet: leta 1900 je imel kraj 295 prebivalcev, leta 1931 pa že 594. Zdaj živi v njem 563 ljudi.

Podbrdo leži v ozkem zgornjem delu Baške grape. FOTO: Andrej Praznik

Z železniške postaje v Podbrdu se spustimo do glavne ceste. Tam nas kažipot usmeri navkreber na strmo stransko cesto proti vasi Trtnik. V zgornjem delu vasi se po stopnicah tik ob hiši poženemo v travnato strmal. Nad njo se pot skrije med drevje, ki se malce raz...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh