Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Od Žalostne do Vesele gore [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 18. 03. 2023 / 06:47
Oznake: Cerkev, Prosti čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2023 / 09:20
Potepuh: Od Žalostne do Vesele gore [FOTO]
Žalostna gora nad Mokronogom. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Od Žalostne do Vesele gore [FOTO]

Štiridesetdnevni post je popotovanje od slabega k dobremu in od žalosti k veselju. To pot mora vsakdo opraviti v svoji notranjosti, lahko pa jo prehodimo tudi v naravi. V Mirnski dolini se namreč dvigata Žalostna in Vesela gora. Povezuje ju Pot romarjev, ki gre vse do Zaplaza, vendar jo lahko brez slabe vesti skrajšamo.

V severnem delu Dolenjske se razprostira približno tristo kvadratnih kilometrov velika Mirnska dolina. Skoznjo vijugata 44 kilometrov dolga reka Mirna, ki se pri Sevnici izliva v Savo, in cesta Trebnje–Sevnica, ob kateri leži na nadmorski višini 250 metrov naselje Mokronog (708 prebivalcev). 

Reka Mirna. FOTO: Andrej Praznik

V njem je župnijska cerkev sv. Egidija, na vrhu bližnje 366 metrov visoke Žalostne gore pa stoji božjepotna cerkev Žalostne Matere Božje. Pod njo so svete stopnice in kapelice Marijinih žalosti, ki jih povezuje vijugasta, s kamni tlakovana pot.

Od cerkve se po gozdnati severni strani hriba spustimo v zaselek Preloge. Preden prispemo do prvih hiš, se svet odpre in pred nami se razgrne valovita pokrajina...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh