Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odgovornost za prihodnost

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 16. 01. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2022 / 09:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odgovornost za prihodnost
Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal

Odgovornost za prihodnost

Komaj smo stopili v novo leto, že nas mediji kontinuitete svarijo in strašijo pred volitvami, nekdanji partijski voditelji nam razlagajo o vrnitvi demokracije?! Direktorji v podjetjih v državni lasti se »kregajo z vlado« in potem napovedujejo vstop v vladno politiko!

Napovedujejo še več shodov, menda civilne družbe. Katere? Vsa gibanja prej ali slej razkrijejo podporo politiki, levičarski politiki. S svojim agresivnim vedenjem zavzemajo polje družbe in kdorkoli karkoli oporeka, se ne strinja, je ožigosan kot nestrpen, fašistoiden, ksenofoben.

Letošnje leto bo res posebno, imeli bomo trojne volitve: državnozborske, predsedniške in lokalne. Če bomo odgovorni, bo tudi leto, ki nas bo popeljalo v lepšo prihodnost. Kakšna bo, nam ne more nihče vnaprej zagotoviti. 

Še celo »slavni« filozof Žižek je povedal, da je v celotni, ne samo naši družbi zmeda, da manjka neka temeljna orientacija, »da liberalizem razpada, da tradicionalno levičarstvo v vseh svojih oblikah ne deluje« … Vse to je res, res pa je tudi, da propad levice ne pomeni katastrofe. Obeta vračanje k temeljnim vrednotam.

Če bomo odgovorni, bo tudi leto, ki nas bo popeljalo v lepšo prihodnost.

Če beremo poslanico ob svetovnem dnevu miru, nam v njej papež Frančišek predstavi poti za vzpostavitev trajnega miru in posledično sožitja med narodi. Ni utopist, zaveda se, da se »krepi oglušujoč hrup vojn in spopadov«, da se širijo pandemije, da so posledice podnebnih sprememb vedno večje, da se poglablja drama lačnih, da gospodarski model še vedno temelji na individualizmu in manj na solidarnosti. 

Papež predlaga tri poti za izhod iz tega stanja, in sicer dialog med generacijami, ki je temelj za skupne projekte, potem izobraževanje in vzgoja, ki sta po njegovem temelja harmonične, urejene družbe, ki je sposobna rojevati upanje. 

Zato poziva države, naj oblikujejo takšno politiko, da bodo več vlagale v izobraževanje kot v sklade za oboroževanje. Tretja pot je spodbujanje in zagotavljanje dela, družba naj vloži vse napore v to, da bo ustvarila pogoje, da bo imel vsak človek možnost s svojim delom preživljati sebe in svojo družino. Papež poziva k ravnotežju med gospodarsko svobodo in socialno pravičnostjo.

Papež predlaga tri poti za izhod iz tega stanja. 

O tem, da je bolj kot navidezna socialna država (po meri Levice) pomembno to, da se »državljanom omogoči, da imajo delovna mesta, da lahko dovolj zaslužijo«, je v odličnem pogovoru na nacionalni TV govoril tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki se kot predstavnik malih podjetnikov in obrtnikov prav zato podaja na parlamentarne volitve.

Pojdimo letos na volitve, volimo odgovorno in se izognimo populistom, ki jih proizvajajo in nas z njimi posiljujejo mediji kontinuitete oz. preživelega sveta.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (2/2022). 

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh