Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrivati in pospeševati čut za svetost v krajevni Cerkvi

Za vas piše:
J. P.
Objava: 22. 10. 2023 / 18:01
Oznake: Cerkev, Svetniki, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2023 / 18:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odkrivati in pospeševati čut za svetost v krajevni Cerkvi
Odbor se je prvič sestal minulo sredo. FOTO: Škofija Novo mesto

Odkrivati in pospeševati čut za svetost v krajevni Cerkvi

Letos spomladi je bil v Škofiji Novo mesto ustanovljen Odbor za širjenje, poznavanje in češčenje blaženih in svetniških kandidatov, njegovi člani so se na prvi seji sestali v sredo, 18. oktobra, na ordinariatu.

Kot je na spletni strani novomeške župnije zapisal postulator v postopku beatifikacije in kanonizacije Lojzeta Grozdeta msgr. mag. Igor Luzar, je zadnji koncil poudaril, da smo vsi poklicani k svetosti in da je naš življenjski cilj postati svet. To svetost pa je treba znati tudi prepoznavati in širiti v okolju, v katerem živimo in delujemo. Papež Frančišek je ob tem zapisal: »Odkrivati svetost pri 'sosednjih vratih'.«

Namen odbora

Namen odbora je širjenje poznavanja blaženih in svetniških kandidatov novomeške škofije, širjenje in spodbujanje njihovega češčenja, spodbujanje in animiranje različnih oblik molitve za njihovo beatifikacijo in kanonizacijo, zbiranje pričevanj o uslišanjih in morebitnih pobud za začetek novih postopkov. Odbor je sprva evidentiral vse kandidate z ozemlja škofije, ki so v postopku za beatifikacijo in kanonizacijo.

Kandidati iz novomeške škofije

Blaženi in svetniški kandidati so: bl. Alojzij Grozde, bl. Drinski mučenki s. Krizina Bojanc in s. Antonija Fabijan, častitljiva Božja služabnika škof Friderik Irenej Baraga in škof Janez Frančišek Gnidovec; ter skupina »slovenskih mučencev 20. stoletja: duhovniki Franc Cvar, Franc Kek, Janko Komljanec, Franc Nahtigal, Jakob Omahna, kmečka fanta Anton in Alojzij Murgelj, učiteljica Marica Nartnik in križniški redovnik Ivan Salmič. Pobuda je tudi za začetek postopka za duhovnika in misijonarja Ignacija Knobleharja.

Kako vse še bolj uskladiti in povezati

Odbor je na seji pregledal dinamiko, s katero se že odvija praznovanje, češčenje in priporočanje posameznim kandidatom, in nanizal predloge, kako vse še bolj uskladiti in povezati, da se jim bodo verniki še bolj priporočali in v svojem življenju posnemali njihov zgled svetosti. V ta namen bo pripravljeno tudi primerno molitveno-liturgično gradivo.

Letni koledar

Obenem bo odbor načrtoval obeleževanje posebnih obletnic in dogodkov, povezanih z blaženimi in svetniškimi kandidati, in pripravljal letni koledar vseh ključnih dogodkov, povezanih z njimi. Kot je pred časom poudaril eden od slovenskih postulatorjev: »Ljudje Božji, več ponosa, več pokončnosti, več samozavesti, več poguma!«, tudi v odkrivanju in prepoznavanju svetniških kandidatov v našem narodu, je še zapisal Luzar.

Nalaganje
Nazaj na vrh