Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odpirajmo vrata Kristusu

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 12. 11. 2023 / 16:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2023 / 18:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odpirajmo vrata Kristusu
Škof dr. Franc Šuštar blagoslavlja restavrirana vhodna vrata v cerkev sv. Martina v župniji Kranj-Šmartin. FOTO: Jožef Pavlič

Odpirajmo vrata Kristusu

Blagoslovitev obnovljenih cerkvenih vrat in 25-letnica novega pastoralnega doma.

Pražupnija Kranj – Šmartin, prvič omenjena leta 1163, je god svojega zavetnika sv. Martina (godoval je 11. novembra) slovesno praznovala v nedeljo, 12. novembra, z blagoslovitvijo restavriranih glavnih vhodnih cerkvenih vrat in 25. obletnico blagoslovitve novega pastoralnega (župnijskega) doma. Blagoslovil ga je 17. oktobra 1998 tedanji ljubljanski nadškof metropolit dr. Franc Rode, temeljni kamen zanj pa v aprilu 1995 njegov predhodnik na sedežu ljubljanske nadškofije nadškof metropolit dr. Alojzij Šuštar. Največje zasluge zanj imata nekdanji župnik Ciril Berglez in Jože Javornik, ki je kar 35 let zelo uspešno vodil Župnijski gospodarski svet. Veliko pridobitev za župnijo je v uvodu v mašo ob 8. uri predstavil Javornikov naslednik Franc Hribar. Z novim pastoralnim domov so župljani pridobili prostor za številne dejavnosti v župniji.

Župljana občudujeta mojstrsko obnovljena vhodna vrata v župnijsko cerkev sv. Martina. FOTO: Jožef Pavlič 

Dotrajana hrastova vhodna vrata v cerkev je obnavljal mizar in restavrator Domen Ovsenik s Primskovega pri Kranju, pomagal mu je Boris Lozančič. Vrata so bila zaradi velike starosti – obnovitelj meni, da so stara toliko kot župnijska cerkev, ki jo je v letih od 1728 do 1734 zidal stavbenik Gregor Maček – in vsega, kar so »prestala«, potrebna temeljite obnove. Ta je zaradi zahtevnosti del trajala več mesecev, kajti naprej je bilo treba vrata temeljito očistiti, nato dodati tiste dele, ki so bili poškodovani oz. so odpadli, pri vsem pa ohraniti prvotno podobo z upodobitvama apostolov sv. Petra in sv. Pavla in bogatim okrasjem. Domačini jim pravijo Baragova vrata, kajti misijonski škof Friderik Irenej Baraga je bil v letih od 1824 do 1828 kaplan v Šmartinu pri Kranju, kot se je župnija prvotno imenovala, je velikokrat stopal skozi ta vrata.

Franc Hribar, predsednik Župnijskega gospodarskega sveta, govori ob
srebrnem jubileju pastoralnega doma in o obnovi vhodnih vrat v cerkev. FOTO: Jožef Pavlič

Obnovljena vrata je pred mašo v spremstvu župnika Bojana Likarja in duhovnega pomočnika mag. Jerneja Marenka blagoslovil ljubljanski pomožni škof. dr. Franc Šuštar. Ob njih in ob božji besedi za 32. nedeljo med letom je zbrane številne domačine povabil, naj imajo vrata svojih src vedno odprta za Gospodovo besedo pa tudi za sobrate v veri. 

Župnija Kranj - Šmartin je pastoralno zelo živa in dejavna župnija. FOTO: Jožef Pavlič 

Pripravljeni naj bodo za vstop na »Jagnetovo gostijo in veseliti se z njim v nebesih«. Zahtevno, a za kristjana samoumevno prizadevanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh