Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprli enega najstarejših in najobsežnejših arhivov tržaške škofije

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 30. 03. 2022 / 11:44
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2022 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprli enega najstarejših in najobsežnejših arhivov tržaške škofije
Prafarni in dekanijski zgodovinski arhiv Pražupnije sv. Urha škofa v dolini. FOTO: Župnija Dolina pri Trstu

Odprli enega najstarejših in najobsežnejših arhivov tržaške škofije

V Dolini pri Trstu so včeraj odprli in predstavili dolinski pražupnijski in dekanijski arhiv sv. Urha škofa, ki je eden izmed najstarejših in najobsežnejših arhivov tržaške škofije. Na predstavitvi so orisali opravljeno delo in nove zgodovinske študije, so sporočili iz Srednjeevropskega muzejskega središča Josip Pangerc iz Doline pri Trstu.

Arhiv Pražupnije sv. Urha je bil prvič urejen in popisan leta 1863, zatem pa leta 1960. Marca 2012 pa je zgodovinski arhiv zaradi okvare cevi poplavila voda. Sledila je dolgotrajna sanacija in restavriracija dokumentov ter zatem še nova katalogizacija. Župniji je priskočil na pomoč ljubljanski Nadškofijski arhiv, ki je z arhivistko Marijo Čipić Rehar omogočil tudi nov in strokovni popis celotnega gradiva.

Odtlej je arhivsko gradivo zloženo v primernih arhivskih škatlah in se hrani po standardih, ki jih je predpisalo ministrstvo za kulturo republike Italije. S tem posegom se je iz pozabe rešilo pomemben del zgodovine, povezane s slovensko prisotnostjo na ozemljih, kjer še danes živijo Slovenci.


»Zgodovinski arhiv župnijske cerkve sv. Urha v Donini predstavlja zgodovinsko dediščino izrednega pomena, ne le za tržaško škofijo, temveč za vso skupnost, saj vsebuje neprecenljive podatke, zapisane v 14 stoletju, ki morajo biti ohranjeni in dostopni,« je ob odprtju dejal deželni svetnik Pierpailo Roberti.

Prizadevanja za obnovo dvorca, kjer bo nastal muzej

Pri Srednjeevropskem muzejskem središču Josip Pangerc iz Doline pri Trstu si v sodelovanju s slovenskim in italijanskim ministrstvom za kulturo in uradom vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu prizadevajo, da bi se čim prej dokončala že začeta obnovitvena dela dvorca na osrednjem dolinskem trgu, kjer bo nastal muzej in kjer se že hrani zaščiteni arhiv rodbine Josipa Pangerca.

Predstavitve so se udeležili številni pomembni gostje, med njimi sta bila tudi vodja dolinskega arhiva in inšpektor za arhive na italijanskem ministrstvu za kulturo Marko Manin ter zgodovinar Fulvio Colombo, ki sta predstavila opravljeno delo.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh