Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vpisi v žalno knjigo - znamenje spoštovanja in hvaležnosti

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 04. 01. 2023 / 13:10
Oznake: Papež Benedikt
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 14:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vpisi v žalno knjigo - znamenje spoštovanja in hvaležnosti
V žalno knjigo se je med drugim vpisal ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar in se ob tem srečal z apostolskim nuncijem v Sloveniji Jean-Marie Speichom. FOTO: Tatjana Splichal

Vpisi v žalno knjigo - znamenje spoštovanja in hvaležnosti

Od danes pa vse do petka, 6. januarja, je na Apostolski nunciaturi v Ljubljani (Ulica Janeza Pavla II. 21) možen vpis v žalno knjigo za pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki ga bodo pokopali jutri v Vatikanu.

V prvih urah, ko so odprli žalno knjigo, so posamezniki ves čas prihajali na sedež Apostolske nunciature in vanjo zapisali misli, namenjene pokojnemu zaslužnemu papežu Benediktu XVI.

Vpis v žalno knjigo je možen do petka, in sicer med 10. in 12. ter med 15. in 17. uro. FOTO: Tatjana Splichal

"Hvala za veliko delo Sloveniji", "Žal mi je, da ste se poslovili", "Hvala za vaše življenje, neprecenljiv dar Cerkvi in človeštvu". To je le nekaj kratkih misli iz zapisov v žalni knjigi. Kaj so za spletno Družino povedali nekateri, ki so se vpisali v žalno knjigo, pa v spodnji anketi.

Franc Šuštar, ljubljanski pomožni škof:

FOTO: Tatjana Splichal

"Zahvaljujem se Nebeškemu očetu za njegovo življenje in njega samega. Bil je pastir, učitelj in molivec. Vse te tri stvari se mi v življenju Cerkev zdijo pomembne in on jih je zares živel. Ko sem bil študent v Germaniku v Rimu, je vsako leto rad prihajal na božični koncert, kakšno predstavo ali večje praznike, ki jih je preživel z nami. Zadnji dan, ko sem se kot študent po vseh opravljenih nalogah poslavljal iz Rima, sva se naključno srečala na cesti, se pozdravila in zaželela blagoslova. Po tistem se nisva več osebno srečala."

Nada Švigelj Demšar:

FOTO: Tatjana Splichal

"Pokojnega papeža Benedikta XVI. sem dojemala ne le kot cerkvenega moža, temveč kot skromnega in ponižnega človeka s širokim pogledom na svet. Cenim njegovo ravnanje, ker je kot človek prepoznal trenutek, kdaj naj se poslovi in da prostor svojemu nasledniku."

Miran Prnaver:

FOTO: Tatjana Splichal

"Zdi se mi primerno, da se poklonim zaslužnemu papežu za vse, kar je naredil za Cerkev in človeštvo. Všeč mi je bilo njegovo zagovarjanje tradicionalnih vrednot. To je tisto, kar bo ohranilo našo civilizacijo tudi v prihodnosti. Njegov odstop z mesta papeža se mi je zdelo pogumno dejanje. Ni bili čutiti, da bi delal ali skušal vplivati iz »sence«, temveč je vplival predvsem z molitvijo in s svojim bogatim duhom, ki ga je imel v sebi."

Regina Jančar:

FOTO: Tatjana Splichal

"V žalno knjigo sem se podpisala iz spoštovanja in zaupanjem v zvestobo in miselnost pokojnega papeža. Dojemala sem ga kot naprednega in spoštljivega papeža."

Apostolska nunciatura v Ljubljani in pred njo kip papeža Janeza Pavla II. FOTO: Tatjana Splichal

V teh dneh po vsej Sloveniji potekajo maše zadušnice za pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI. Maša zanj bo med drugim na praznik Gospodovega razglašenja, v petek, 6. januarja, v ljubljanski stolnici (ob 18.30), v soboški stolnici pa jutri, 5. januarja, ob 19. uri.

Kupi v trgovini

Moj brat, papež
Papeži
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh