Zapri
Iskanje

Odprtje in blagoslov Pelješkega mostu, ki ima slovenski pridih [VIDEO]

Za vas pišejo:
Marko Mesojedec, M.M.Š.
Objava: 27. 07. 2022 / 08:15
Oznake: Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2022 / 13:35
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Odprtje in blagoslov Pelješkega mostu, ki ima slovenski pridih [VIDEO]

Odprtje in blagoslov Pelješkega mostu, ki ima slovenski pridih [VIDEO]
Promet čez Pelješki most je stekel sinoči, njegovo gradnjo pa so začeli že leta 2007. FOTO: Twitter Vlada Republike Hrvaške
»Pelješki most povezuje Hrvaško, EU, Schengen, Kitajsko, rešuje številne gospodarske, prometne in turistične probleme,« je ob sinočnjem slavnostnem odprtju Pelješkega mostu dejal hrvaški premier Andrej Plenković. Gradnja 2,4 kilometra mostu, ki ga je oblikoval Slovenec Marjan Pipenbaher, je stala 2,8 milijarde kun, izdatno pa jo je podprla tudi Evropska unija.

Tako sta se končno združila sever in jug Hrvaške, sanje prebivalcev Dubrovniško-neretvanske županije pa so postale resničnost. Zaključni dogodek veličastnega projekta je bila velika slovesnost v Komarni, ki so se je poleg predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića udeležili številni ministri in poslanci, predstavniki političnega, kulturnega in verskega življenja Dalmacije.


Pri gradnji porabili skoraj 70.000 ton jekla 

Danes je Pelješki most, ki ga je zgradila kitajska družba China Road and Bridge Corporation, mogočen, a do leta 2018 je bilo gradbišče zanemarjeno, pusto in prazno, spominjajo pri spletnem portalu Slobodna Dalmacija. Za most, ki je dolg 2,4 kilometra, visok 55 metrov in širok 23,6 metra, je bilo potrebnih skoraj 70.000 ton jekla in prav toliko betona ter 2,8 milijarde kun, ki jih je z dodatnimi kunami zagotovila Evropska unija.

Hrvaški premier Andrej Plenković. FOTO: Twitter Vlada Republike Hrvaške

Brez članstva v EU most ne bi bil zgrajen

»Če Hrvaška ne bi bila članica Evropske unije, Pelješki most ne bi bil zgrajen,« je dejal premier Plenković in dodal: »Super občutek, to je ogromen dan za Hrvaško, za vse nas, za vse Hrvate, Hrvatice na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, po vsem svetu, saj povezujemo Hrvaško, ta diskontinuiteta hrvaškega ozemlja se razbija.«

Minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je ob tej priložnosti povedal: »S Pelješkim mostom še ni konec velikih vlaganj v gradnjo novih mostov, pristanišč in železnic. Odpiramo novo stran in s pomočjo evropskih sredstev še močneje vlagamo ne le v promet, ampak tudi v celotno infrastrukturo na Hrvaškem.«

Most bo skrajšal pot na jug Hrvaške. Doslej je vožnja z avtomobilom iz Zagreba v Dubrovnik doslej trajala več kot šest ur, po novem bo dve uri krajša. FOTO: Twitter Vlada Republike Hrvaške

Povezal sever in jug

V Pelješkem mostu je veliko simbolike. Poleg tega, da je Pelješki most navidezno povezal obe obali, je povezal hrvaški sever in jug, pa ne le sever in jug. Gradnja je povezala tudi Hrvate in Kitajce, ki so ga zgradili s skupnimi močmi.

Ob tej priložnost je zbrane prek videopovezave nagovoril kitajski premier Li Keqiang, ki je aprila 2019 obiskal gradbišče Pelješkega mostu. Vsem sodelujočim je čestital ob zaključku del na mostu in spomnil, kako so aprila 2019 v dežju in slabem vremenu obiskali gradbišče mostu na Brijestah.

 Glavni projektant Pelješkega mostu, Slovenec Marjan Pipenbaher. FOTO: FB Inženirska zbornica Slovenije

Pohvala slovenskemu projektantu Pipenbaherju

Kot še piše Slobodna Dalmacija, bi, če bi bil izumitelj visečih mostov Faust Vrančić danes živ, imel veliko povedati. »Slovenski projektant Marjan Pipenbaher bi zagotovo dobil petico in pohvalo slavnega izumitelja, od osnovne konstrukcije, prek spodnjega ustroja mostu, pa vse do diagonalnih opornikov, ki jih je Pipenbaher primerjal z balerinami, ki plešejo sredi neretvanskega kanala.«

Škofovski blagoslov in glas zvonov za novi most

Novi most so ob sinočnjem odprtju pospremili tudi z glasnim pozvanjanjem zvonov vseh cerkva dubrovniške škofije, pridobitev pa je slovesno blagoslovil dubrovniški škof Rok Glasnović.

Škof je v kratkem nagovoru izrazil svoje veselje nad novim mostom: »Kamor koli gremo, naletimo na mostove, kot na večno, nenasitno človeško željo po povezovanju,« je dejal Glasnović. Vse, kar vodi k medsebojnemu povezovanju ljudi, pa je po škofovih besedah tudi v skladu z Božjo voljo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close