Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv Ministrstva za pravosodje na poročilo o vladavini prava

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 07. 2021 / 18:21
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2021 / 18:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv Ministrstva za pravosodje na poročilo o vladavini prava
Poročilo Evropske komisije se dotika več področij vladavine prava. FOTO: Tatjana Splichal

Odziv Ministrstva za pravosodje na poročilo o vladavini prava

Evropska komisija je danes izdala drugo poročilo o vladavini prava. Letošnje poročilo se, enako kot lansko, osredotoča na področje neodvisnosti pravosodja, okvir za boj proti korupciji, pluralnosti medijev, ter na institucionalne in ustavne zadeve v posameznih državah članicah.

Kot so zapisali v odzivu na poročilo Evropske komisije, je »na nekaterih področjih opazen napredek v primerjavi z lanskim letom, nekateri izzivi, ki jih sicer že naslavljamo, pa so še prisotni.«

Neodvisnost sodstva

Glede neodvisnosti sodstva so se na ministrstvu na poročilo odzvali z besedami, da se je dojemanje neodvisnosti sodstva v Sloveniji že tretje leto zapored izboljšalo tako s strani splošne javnosti kot s strani gospodarstva. 

Poročilo prav tako izpostavlja pobudo pravosodja za izboljšanje področja disciplinskih postopkov zoper sodnike – tako ugotavljajo, da je Sodni svet v marcu 2021 pripravil podrobno analizo poteka disciplinskih postopkov in pripravil predlog možnih sprememb v smeri skrajšanja trajanja postopkov. Ministrstvo za pravosodje na tej podlagi že pripravlja ustrezne normativne izboljšave. (Ministrstvo za pravosodje)

Poročilo izpostavlja tudi, da naša država še vedno ni predlagala kandidatov za imenovanje evropskih delegiranih tožilcev. Na ministrstvu odgovarjajo, da je »Ministrstvo za pravosodje 9. 7. 2021 objavilo nov javni poziv državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.« 

Pospeševanje uvajanja digitalnih orodij

Na pravosodnem ministrstvu poudarjajo, da je epidemija pokazala, da je treba pospešiti uvajanje digitalnih orodij za elektronsko komunikacijo v pravosodnem sistemu. »Komisija je v poročilu prepoznala napredek  na področju uvedbe in nadgradnje digitalnih orodij sodišč za upravljanje in obvladovanje sodnih postopkov, elektronsko vlaganje predlogov na področju zemljiške knjige, postopkov zaradi insolventnosti, sodnega registra in izvršbe na podlagi verodostojne listine. Kot pozitivni napredek v elektronskem poslovanju na sodiščih je še izpostavila vlaganje elektronskih vlog v družinsko-pravnih zadevah s strani centrov za socialno delo,  ter na novo vzpostavljen elektronski dražbeni sistem nepremičnin, premičnin in premoženjskih pravic v izvršilnih postopkih.«

Širitev možnosti elektronskega poslovanja

Izziv za napredek ostaja širitev možnosti elektronskega poslovanja med sodiščem in strankami postopka ter med samimi sodišči. Ministrstvo je določene korake na normativnem področju storilo konec lanskega in v začetku tega leta ter prenovilo podzakonske akte o elektronskem poslovanju v sodnih postopkih. 

Še naprej bo nadaljevalo z zagotavljanjem tako ustreznih normativnih podlag kot tudi sredstev za videokonferenčne obravnave na sodiščih. Rdeča nit pri informatizaciji procesov je, poleg razbremenitve dela sodišč, predvsem približati pravosodje in sodne postopke strankam in zagotoviti večjo transparentnost delovanja sodišč. (Ministrstvo za pravosodje) 


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh