Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv Zbora za republiko na »za demokracijo nevarna ravnanja« v Rusiji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 01. 2022 / 10:56
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2022 / 11:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv Zbora za republiko na »za demokracijo nevarna ravnanja« v Rusiji
Pod pismo Zbora za republiko se je podpisal njegov predsednik dr. France Cukjati. FOTO: Tatjana Splichal

Odziv Zbora za republiko na »za demokracijo nevarna ravnanja« v Rusiji

Nedavno so ruske oblasti prepovedale delovanje »Memoriala«, ki je v sklopu Platforme evropskega spomina in vesti (PEMC) več kot tri desetletja ozaveščal javnost o posledicah totalitarnih režimov.

Tik po prelomu leta, 5. januarja 2022, se je PEMC z javno izjavo zaskrbljeno obrnila na javnost in jo obvestila o likvidaciji Memoriala po odločitvi ruskega vrhovnega sodišča 28. decembra lani. Tožilec je Memorial obtožil »ustvarjanja lažne podobe Sovjetske zveze kot teroristične države, obrekovanja spomina na veliko domovinsko vojno in poskusa rehabilitacije nacizma.«

Dragocen prispevek in neprecenljivo delo

PEMC je v obsodbi likvidacije Memoriala izpostavila prizadevanja organizacije pri ohranjanju spomina na žrtve komunističnih zločinov, znana po vsem svetu. »Njen prispevek k obnavljanju pozabljene zgodovine množične represije v SZ in tujini je nadvse dragocen, hkrati je neprecenljivo delo Memoriala pri varovanju človekovih pravic v sodobni Rusiji in drugih državah.«

Povabilo k solidarnosti z Memorialom

PEMC je zato pozvala Evropski parlament in Evropsko komisijo k ukrepanju za zagotovitev nadaljnjega delovanja Memoriala, ruskih zgodovinarjev in borcev za človekove pravice pri odkrivanju totalitarne komunistične preteklosti in različnih oblik njegove dediščine v sodobnem svetu, obenem pa povabila vse, ki se ukvarjajo s spominom in varstvom človekovih pravic, da se pridružijo mednarodni akciji solidarnosti z Memorialom.

Vsako oblastno preganjanje resnice in širjenje laži ustvarja nove delitve in krivice, ne glede, ali gre za politično, sodno ali medijsko oblast. (dr. France Cukjati)

Zanikanje ne osvobaja bremen

Na »za demokracijo nevarna ravnanja« v Rusiji so se odzvali tudi v Zboru za republiko (ZZR). Kot je v javni izjavi zapisal predsednik dr. France Cukjati, se ZZR pridružuje izjavi PEMC glede likvidacije ruske mednarodne spominske organizacije Memorial in poudarja, da zanikanje posledic totalitarizmov 20. stoletja teh družb ne bo osvobodilo bremen nevarne družbene pohabe.

Surovo rušenje načel demokracije in človekovih pravic

»Primeri, kot so Nemcov, Navalni, Memorial in drugi, so le nekatere podobe ravnanja, ki surovo ruši načela demokracije in človekovih pravic. Vsako oblastno preganjanje resnice in širjenje laži ustvarja nove delitve in krivice, ne glede, ali gre za politično, sodno ali medijsko oblast,« je v izjavi opozoril dr. France Cukjati.

Branika pravice do spomina, do resnice, poprave krivic in svobode govora

Zato je ZZR pozval ruske oblasti k zaščiti pravice do spomina na žrtve totalitarnih sistemov, kot branika te pravice pa izpostavil Evropski parlament in evropsko komisijo, ki sta hkrati tudi »branika pravice do resnice, poprave krivic, svobode govora in demokratičnega političnega delovanja v širšem sorodnem kulturnem prostoru, v katerem vidimo tudi Rusijo.«

Poziv k odločnejšim odzivom

Zato v Zboru za republiko pozivajo tudi osrednje inštitucije Evropske unije k odločnejšim odzivom na drastične kršitve človekovega dostojanstva, kjer koli se že pojavijo, je javno izjavo zaključil predsednik dr. France Cukjati.

Kupi v trgovini

Akcija
Izviri in smisel ruskega komunizma
Filozofija in esejistika
29,90€ 9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh