Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ogorčeno o poročilu po vizitaciji Centra Aletti

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 27. 09. 2023 / 09:08
Oznake: Cerkev, Nemiri, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2023 / 14:17
Ogorčeno o poročilu po vizitaciji Centra Aletti
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Ogorčeno o poročilu po vizitaciji Centra Aletti

Po nedavnem sklepnem poročilu ob končani vizitaciji Centra Aletti, ki jo je po naročilu rimske škofije opravil profesor kanonskega prava Giacomo Incitti – ta je izrazil dvom o zakonitosti Rupnikove izključitve iz jezuitskega reda zaradi domnevnih zlorab odraslih žensk – so na spletni platformi proti spolnim zlorabam v Cerkvi »Italy Church Too« 20. septembra objavili odprto pismo, v katerem je zapisano, da poročilo kaže, da Cerkve žrtve ne zanimajo.

»Žrtve so prepuščene tihemu kriku zaradi vnovičnih zlorab,« je zapisano v pismu. Med petimi podpisnicami so Fabrizia Raguso, izredna profesorica psihologije na univerzi v Bragi in nekdanja članica skupnosti Loyola, ki jo je soustanovil Marko Rupnik, Mira Stare, teologinja iz Innsbrucka, filozofinja Gloria Branciani, teologinja Vida Bernard in Mirjam Kovač, doktorica kanonskega prava.

Po besedah podpisnic odprtega pisma so bile žrtve doslej deležne le molka, »predvsem žrtve zlorabe moči Ivanke Hoste«, nekdanje prve odgovorne sestre skupnosti Loyola, (»ki je 30 let prikrivala Rupnikova nečedna dejanja ...«) že več kot leto dni čakajo na dokončen, jasen in materinski odgovor«. Objava sklepnega poročila vizitacije je tako po njihovem mnenju »posmeh bolečini žrtev, pa tudi celotni Cerkvi, smrtno ranjeni zaradi takšne ostudne vzvišenosti«.

Podpisnice so kritične tudi do papeževega srečanja z novo direktorico Centra Aletti, Mario Campatelli. Campatellijeva je junij...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh