Zapri
Iskanje

Ogrožena vrsta

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 21. 06. 2022 / 22:40
Oznake: Duhovnik, Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 23:24
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ogrožena vrsta

Ogrožena vrsta
Karlo Smodiš, urednik rubrike Cerkev doma. FOTO: Vid Ponikvar/Družina
Letos bodo pred škofe, vzete iz ljudstva in namenjene zanj, stopili le štirje novomašniki. Število duhovnikov se iz leta v leto zmanjšuje tudi v Sloveniji. Zapisano je dejstvo in ne jadikovanje.

Kam nas lahko to pripelje, so na praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi videli sodelavci Družine na romanju v avstrijskem Heiligenblutu, ko je mašo in telovsko procesijo vodil domači duhovnik – Afričan iz Ugande, ob somaševanju duhovnika iz Slovenije. Ob vzorno pripravljeni procesiji z domačini v narodnih nošah, kipih in banderih, ki so jih nosili predstavniki posameznih skupin, godbi na pihala, gasilcih itd., se je ob duhovnikih pokazala vesoljna razsežnost Katoliške cerkve, a hkrati tudi realnost evropskega krščanstva. Evropa postaja misijonsko področje, kjer bodo (namenoma povedano z malce pretiravanja) brez korenitih sprememb duhovniki in tradicionalne krščanske družine postali ogrožena vrsta.

Če izvzamemo nekaj izjem, potem lahko trdimo, da duhovniki večinoma prihajajo iz trdnih krščanskih družin ali so bili z njimi vsaj na neki način povezani. Odnos je velikokrat obojestranski, tako velja, da so družine, ki se trudijo po najboljših močeh živeti krščanske vrednote, prav tako povezane z duhovniki. Veliko lepega in bogatega lahko podarimo drug drugemu, ko se v duhu zadnje sinode učimo hoditi skupaj, se poslušati in razumeti.

Naj velja spodbuda: Pogumno povabimo drug drugega k skupni mizi!

Ko odkrivamo skrivnost zakramentov mašniškega posvečenja in zakramenta svetega zakona, vidimo, kako oba v Kristusu kažeta na enakovreden in dopolnjujoč pomen. Prav o tem je v opisu slike ob svetovnem srečanju družin, ki bo od 22. do 26. junija v Rimu, pokazal avtor p. Marko Ivan Rupnik, ko je z mislijo svetega Janeza Zlatoustega zatrdil, da je zakrament zakona pričevanje tudi za posvečene osebe.

Skupna pot do duhovnih globin pa se lahko začne tudi ob nogometni žogi na družinski slovesnosti, kjer se za žogo podijo domači, sorodniki in kaplan ali župnik. Naj velja spodbuda: Pogumno povabimo drug drugega k skupni mizi!

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh