Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ogrožena vrsta

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 21. 06. 2022 / 22:40
Oznake: Duhovnik, Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 23:24
Ogrožena vrsta
Karlo Smodiš, urednik rubrike Cerkev doma. FOTO: Vid Ponikvar/Družina

Ogrožena vrsta

Letos bodo pred škofe, vzete iz ljudstva in namenjene zanj, stopili le štirje novomašniki. Število duhovnikov se iz leta v leto zmanjšuje tudi v Sloveniji. Zapisano je dejstvo in ne jadikovanje.

Kam nas lahko to pripelje, so na praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi videli sodelavci Družine na romanju v avstrijskem Heiligenblutu, ko je mašo in telovsko procesijo vodil domači duhovnik – Afričan iz Ugande, ob somaševanju duhovnika iz Slovenije. Ob vzorno pripravljeni procesiji z domačini v narodnih nošah, kipih in banderih, ki so jih nosili predstavniki posameznih skupin, godbi na pihala, gasilcih itd., se je ob duhovnikih pokazala vesoljna razsežnost Katoliške cerkve, a hkrati tudi realnost evropskega krščanstva. Evropa postaja misijonsko področje, kjer bodo (namenoma povedano z malce pretiravanja) brez korenitih sprememb duhovniki in tradicionalne krščanske družine postali ogrožena vrsta.

Če izvzamemo nekaj izjem, potem lahko trdimo, da duhovniki večinoma prihajajo iz trdnih krščanskih družin ali so bili z njimi vsaj na neki način povezani. Odnos je velikokrat obojestranski, tako velja, da so družine, ki se trudijo po najboljših močeh živeti krščanske vrednote, p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh