Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oh, ti evergrini!

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 14. 02. 2024 / 08:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2024 / 08:43
Oh, ti evergrini!
Patricija Gril. FOTO: Tatjana Splichal

Oh, ti evergrini!

Če boste skušnjavo kdaj srečali v latinski preobleki, se bo predstavila kot tentatio. Latinski glagol tentare namreč pomeni »preizkušati, postavljati na preizkušnjo«. In to skušnjava počne, kajne? Preizkuša našo voljo, samoobvladovanje, še bolj pa našo usidranost v Bogu.

A tudi če govorimo samo slovensko, lahko ob besedici tentatio še dodatno zastrižemo z ušesi. Z njo se namreč razkriva skušnjavčeva ključna namera! Tentati in pretentati nas, kakopak. Vse od rajskega vrta. In čeravno skušnjavec slovi po svoji inteligenci, s katero zlahka izvoha naše šibke točke, še zdaleč ne slovi tudi po kakšni hudi ustvarjalnosti.

Zato se na področju skušnjave in greha skozi vso zgodovino ni kaj dosti spremenilo. Greh ima le nekaj obrazov in imen, vse ostalo so navadne preobleke. Saj veste, ko neka pesem postane evergrin, se je nikoli več ne znebimo, samo še različne priredbe se pojavljajo. Točno tako je s skušnjavo in grehom. Ko že mislimo, da sedem glavnih grehov in grešnih nagnjenj obvladamo z zavezanimi očmi, jim skušnjavec preprosto spremeni obliko. Pa še to ne vedno. Napuh, lakomnost, nevoščljivost, požrešnost, jeza in lenoba se zdijo kar prelahki zalogajčki, da bi se kaj dosti ukvarjal z njihovo preobleko. Seveda mu družbena omrežja in ost...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh