Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okolje ali gospodarstvo?

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 28. 02. 2024 / 08:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2024 / 21:17
Okolje ali gospodarstvo?
Rok Blažič. FOTO: Tomaž Rihtar

Okolje ali gospodarstvo?

Kot otrok sem živel med mestom in deželo, med Ljubljano, kjer so bili šola, megla in sivi bloki, in Kanalom, kjer so bile počitnice, moja nona in Soča. Vedno sem si mislil, kakšno srečo imajo otroci, ki živijo tam vse leto.

Posebej pozimi, ko je bilo v Ljubljani zjutraj težko vdihniti tisti vlažni in neprijetni zrak. Takrat seveda nisem kaj dosti vedel o cementarnah, le to, da se malo pred Kanalom pelješ mimo velikih betonskih stavb z dimniki.

Zdaj vem, da sem imel mogoče srečo jaz. Tiste otroke iz moje generacije so iz šole peljali na obisk cementarne, kjer so se veselo kepali z azbestnim prahom … Zdaj azbesta ni več, a še vedno pobira davek v zdravju in življenju ljudi. Tu pa je še sosežig odpadkov, ki z onesnaževanjem po mnenju zdravstvene stroke od Zdravniške zbornice Slovenije do NIJZ dodatno prispeva k poslabšanju zdravstvene situacije v srednji Soški dolini.

V teh dneh se sprejema zakon, vložen na pobudo državljanov, ki bi izenačil pogoje za sežigalnice in sosežigalnice ter okrepil obratovalni monitoring nad izpusti. Vprašanje se je hitro obrnilo v dilemo, ali podpreti okolje in zdravje ljudi ali gospodarstvo in zaposlovanje. Od tu je le še en korak do delitve na levi »ekolog...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh