Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olena Zelenska za BBC: Zdržali bomo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 11. 2022 / 10:03
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2022 / 11:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Olena Zelenska za BBC: Zdržali bomo
Olena Zelenska si nikoli ni želela postati prva dama. FOTO: Twitter/Olena Zelenska

Olena Zelenska za BBC: Zdržali bomo

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska je v pogovoru za britanski BBC povedala, da bo Ukrajina kljub mrazu in izpadom elektrike zaradi ruskih raket preživela prihajajočo zimo ter se še naprej borila v vojni, ki jo opisuje kot vojno svetovnih nazorov, kajti, kot je prepričana, »brez zmage ne more biti miru«.

V ukrajinsko prestolnico Kijev je že prišel zimski mraz, očarljive ulične svetilke so zatemnjene, mestne stavbe so v temi in hladne zaradi ponavljajočih se izpadov električne energije, saj Rusija nenehno napada ukrajinsko energetsko omrežje. Ukrajinci so si prislužili pohvale, ker so se tako neomajno postavili po robu ruski agresiji. Toda zanje je to še ena boleča preizkušnja trdnosti.

Doživeli smo že toliko grozljivih izzivov, videli toliko žrtev, toliko uničenja, da izpad elektrike ni najhujša stvar, ki se nam je lahko zgodila.

Olena Zelenska se z BBC-jevo časnikarko pogovarja v strogo varovanem objektu, skritem v labirintu stavb v Kijevu, ki so obložene s peščenimi vrečami. Odločno zatrdi, da so Ukrajinci pripravljeni prenesti tudi to preizkušnjo: »Doživeli smo že toliko grozljivih izzivov, videli toliko žrtev, toliko uničenja, da izpad elektrike ni najhujša stvar, ki se nam je lahko zgodila.« Ob tem navede izsledke nedavne ankete, v kateri je 90 odstotkov Ukrajincev izjavilo, da so pripravljeni dve do tri leta živeti s pomanjkanjem električne energije, če se jim s tem obeta vstop v Evropsko unijo.

Kako dolg bo ukrajinski maraton?

To je sicer zelo dolga in hladna pot in ukrajinska prva dama se tega zaveda: »Veste, maraton je enostavno preteči, če veš, koliko kilometrov je pred teboj,« pravi. V tem primeru pa Ukrajinci ne vedo, kakšno razdaljo morajo preteči: »Včasih je lahko zelo težko, toda obstajajo nova čustva, ki nam pomagajo, da vztrajamo.« Vsi Ukrajinci bodo zaradi te vojne postali močnejši, stoično napoveduje Olena Zelenska.

Olena Zelenska v pogovoru s težavo prikriva velikanski pritisk, ki ga doživlja njena družina, tako kot vse ukrajinske družine, ki so se bile zaradi vojne prisiljene ločiti.

Obsežen, skoraj uro dolg pogovor za BBC je posnet v znameniti Hiši himer, ki jo krasijo slonje glave in skulpture mitskih bitij, nasproti Bankove ulice 10 - ukrajinske različice znamenitega londonskega naslova 10 Downing Street. Stavba je bila kulisa za slavni govor predsednika Zelenskega 26. februarja letos, ki ga je posnel na svoj telefon dva dni po tem, ko so ruski tanki zapeljali čez rusko-ukrajinsko mejo. Svojim rojakom je takrat zagotovil: »Tukaj sem. Ne bomo položili orožja.«

Večer prej je v enem od nagovorov, ki so postali del ukrajinskega vsakdana, napovedal, kako je Rusija »mene določila za tarčo številka ena, mojo družino pa za tarčo številka dve«. Olena Zelenska v pogovoru s težavo prikriva velikanski pritisk, ki ga doživlja njena družina, tako kot vse ukrajinske družine, ki so se bile zaradi vojne prisiljene ločiti.

Predsednik Volodimir Zelenski v enem svojih video nagovorov. FOTO: Vatican Media

Tako blizu in vendar tako daleč

Nekaj varnostnih pregrad in pregledov stran predsednik Zelenski nadaljuje svoje delo 24 ur na dan: tako blizu in vendar tako daleč. Natančnega datuma, kdaj sta nazadnje večerjala skupaj z otrokoma, 18-letno Oleksandro in devetletnim Kyrylom, ne pove: »Danes je to zelo redko. Zelo redko.« Kot pojasni, z otroki živi ločeno, »mož pa je v službi«. Kot družina pogrešajo predvsem preproste stvari – da bi lahko sedli za skupno mizo, da jim ob tem ne bi bilo treba gledati na čas ali kar koli drugega.

Ko je Volodimir Zelenski pred tremi leti kandidiral za predsednika države, mu je soproga jasno povedala, da si takšnega življenja ne želi.

Življenje slehernega Ukrajinca se je obrnilo na glavo - od inženirjev do balerin, ki se zdaj borijo na frontnih črtah, do približno osmih milijonov, večinoma žensk in otrok, ki so bili prisiljeni zbežati v novo življenje čez mejo.

Življenji predsednika in prve dame sta že dolgo prepleteni. Zaljubila sta se že v srednji šoli, skupaj sta delala v komični skupini in televizijskem studiu, on kot komik, ona kot scenaristka v zakulisju. Ko je pred tremi leti kandidiral za predsednika, je jasno povedala, da si takšnega življenja ne želi. Toda ta vojna jo je potisnila v središče pozornosti, na svetovno prizorišče.

Poslanstvo v času vojne

Potem ko so 24. februarja v zgodnjih urah nad Kijevom začele žvižgati ruske rakete, se je Olena Zelenska s svojimi otroki več mesecev skrivala na neznanih lokacijah. Znova se je pojavila 8. maja, na letošnji materinski dan v Ukrajini in številnih drugih državah, ko se je pridružila prvi dami Združenih držav Amerike Jill Biden v begunskem centru v razmeroma varnem zahodnem ukrajinskem mestu Lvov.

Olena Zelenska nikoli ni marala javnega nastopanja, toda v trenutnih razmerah si prizadeva razumeti svoje poslanstvo.

Zdaj se vedno znova pojavlja v govorih prek spletne aplikacije Zoom, občasno tudi osebno, z elegantno urejenimi lasmi in klasičnimi srajcami ali suknjiči, s sramežljivim nasmehom, ki se vedno prelevi v odločne nagovore »matere, hčerke, prve dame«. Olena Zelenska sicer po lastnih navedbah nikoli ni marala javnega nastopanja, toda v trenutnih razmerah si prizadeva razumeti svoje poslanstvo.

Leto pred temi prelomnimi meseci je Olena Zelenska ustanovila »vrh prvih dam in gospodov«, iz česar se je razvila močna svetovna mreža, s pomočjo so evakuirali ukrajinske otroke, ki potrebujejo zdravljenje raka, in jim zagotovili možnosti za izobraževanje. Ukrajinska prva dama je poskrbela za dostop do ukrajinskih knjig v državah, ki so sprejele na milijone ukrajinskih žensk in otrok, prisiljenih v beg - brez svojih mož in očetov, ki jim je v času vojne prepovedan odhod iz države.

Prizori uničenja v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

»Ne gre samo za vojno v Ukrajini«

Na vprašanje, ali občuti določeno »utrujenost« v drugih prestolnicah, saj kriza dviguje cene energije in hrane tudi onkraj ukrajinskih meja, Olena Zelenska odgovarja, da v svetu ne čuti utrujenosti nad Ukrajino: »Vsi razumejo, da ne gre samo za vojno v Ukrajini. To je vojna svetovnih nazorov.«

Novoustanovljena Fundacija Olene Zelenske se ukvarja z najtežjimi izzivi, vključno z duševnim zdravjem in nasiljem v družini.

Zaradi svoje vidne vloge je najvidnejši obraz razbite družbe, v kateri ženske povsod prevzemajo nove vloge, od bojevanja na frontah do prevzemanja odgovornosti kot starši samohranilci. Olena Zelenska je trdno prepričana, da se je ukrajinska družba spreminjala že pred vojno, ki je preplavila vse, in da se te spremembe zdaj še pospešujejo.

Njena novoustanovljena Fundacija Olene Zelenske se ukvarja z najtežjimi izzivi, vključno z duševnim zdravjem in nasiljem v družini. Vojna namreč številne posameznike okrepi, lahko pa jih tudi povsem razdvoji. Ker se obtožbe in dokazi o ruskih vojnih zločinih pojavljajo vse pogosteje, saj so celotna mesta in kraji porušeni, vztraja: »Ne smemo izdati tistih, ki so zdaj na zasedenih ozemljih. Ne moremo zapustiti ljudi, ki čakajo na osvoboditev.« Ob tem dodaja: »To ni politično stališče predsednika ali vlade. To je stališče Ukrajincev.«

Najboljša prijatelja

Prva dama, ki previdno stopa prek tega političnega minskega polja, je odločna: »Vsi razumemo, da brez zmage ne bo miru. To bi bil lažni mir, ki ne bi trajal dolgo.« In kaj »zmaga« pomeni njej?

Nisva le zakonca. Mirno lahko rečem, da sva najboljša prijatelja.

Odgovori brez oklevanja. »Vrnitev k normalnemu življenju … včasih se zdi, da smo vse ustavili.« To vključuje tudi drugačno življenje z možem: »Nisva le zakonca. Mirno lahko rečem, da sva najboljša prijatelja.«

Nalaganje
Nazaj na vrh