Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oliver Plunkett

Objava: 22. 06. 2011 / 08:22
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oliver Plunkett

Oliver Plunkett

Zavetnik: svoje nadškofije v Armaghu

Atributi: škofovskai ali izbrana svetna obleka, mučeniško palmo

Proti koncu 17. stoletja je Anglijo zajelo novo preganjanje in mučenje katoličanov, pod pretvezo, da so si zamislili zaroto proti kralju Karlu II. in domovini. Ker se v takih razmerah mladi Oliver ni mogel šolati in delovati doma, je študiral v Rimu, bil tam posvečen v duhovnika in bil profesor moralke v zavodu za širjenje vere. Po posvečenju v škofa se je vrnil v domovino in na skrivaj požrtvovalno deloval med svojim ljudstvom. Bil je izdan, zaprt in obtožen, a ker na Irskem nihče ni bil pripravljen pričati proti njemu, so ga prepeljali v London, kjer je pretrpel mučeniško smrt. Z njegovo smrtjo se je skoraj sto petdeset let trajajoče preganjanje katoličanov končno nehalo.

Ime: Po eni različici bi ga lahko izpeljali iz poznolatinskega olivarius »gojitelj oljk, drevo oljke«, po drugi pa iz skandinavskih besed ans »dober« in leifer »preostanek, sled«.

Rodil se je 1. novembra 1625 v kraju Loughcrew v okrožju Meath na Irskem,
umrl pa 11. julija 1681 v Londonu v Angliji.

Družina: Izhajal je iz ene najimenitnejših plemiških rodbin na Irskem, očetu je bilo ime Janez, materi pa Tomasina Dillon.

Sodobniki: kralj Karel II., papež Klemen IX., anglikanski duhovnik Titus Oates, ki je sprožil preganjanje katoličanov.

Škofija: Škofijo Armagh v Severni Irski naj bi leta 444 ustanovil sv. Patrik. Sprva so jo vodili opatje, v 12. stol. je bila povzdignjena v nadškofijo. Nadškof nosi naziv katoliškega primasa Irske. Danes nadškofijo vodi kardinal Sean Bradley.

Zavetnik: Velja za zavetnika svoje nadškofije v Armaghu.

Kreposti: Bil je zelo skromen in pobožen, kot škof je večino časa preživel med svojimi preprostimi verniki in duhovniki, jih obiskoval, spodbujal in opogumljal, jim delil zakramente ter se žrtvoval zanje.

Upodobitve: Upodabljajo ga v škofovski ali izbrani svetni obleki. Na nekaterih upodobitvah drži v roki mučeniško palmo.

Obsodba: Sprva je bil obtožen, ker naj bi pridobil 70.000 katoliških Ircev, da pobijejo vse protestante; sledila je obtožba, da je pripravljal napad na kralja in delal za »obnovo katoliške vere na Irskem«. Obsodili so ga na smrt z obešenjem in razčetverjenjem.

Grob: Njegovo glavo hranijo v njemu posvečeni cerkvi v Droghedi, severno od Dublina; truplo pa je v benediktinski opatijski cerkvi v Downsidu v južni Angliji.

Goduje: 1. julija, v nekaterih predelih Irske pa 10. julija.

Misel: »Odpuščam vsem, ki so, neposredno ali posredno, krivi moje smrti in prelitja moje nedolžne krvi.«
Nazaj na vrh