Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NSi in SDS danes spet odločno proti predlogu sprememb družinskega zakonika

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 09. 2022 / 14:50
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2022 / 15:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
NSi in SDS danes spet odločno proti predlogu sprememb družinskega zakonika
Poslanci bodo o predlogu sprememb družinskega zakonika glasovali v torek. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

NSi in SDS danes spet odločno proti predlogu sprememb družinskega zakonika

Poslanci v Državnem zboru danes nadaljujejo razpravo o predlogu sprememb družinskega zakonika, ki določa, da bodo raznospolne in istospolne zveze izenačene v pravnih posledicah iz zakonika, vključno z možnostjo posvojitve. V opozicijskih NSi in SDS mu nasprotujejo, medtem ko ga koalicijski trojček podpira. Glasovanje bo v torek.

Aleksander Reberšek (NSi) je v razpravi med drugim izpostavil, da se po predlogu družinskega zakonika pri definiciji zakonske zveze besedilo moža in žene nadomešča z besedilom dveh oseb. »Možnost istospolne zakonske zveze pa pomeni, da bosta istospolna zakonca lahko skupaj posvojila otroka. Družinski zakonik, zanimivo, še vedno ohranja določbo, da je pomen zakonske zveze v zasnovanju družine, nerazumljivo pa je, kako je lahko pri zasnovanju družine pomen zveze med možem in ženo enak kot pomen zveze med dvema osebama istega spola,« je poudaril Reberšek.

Maljevac: Nihče ne izgublja

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Simon Maljevac je v uvodu razprave pojasnil, da predlog sprememb zakona »temelji na odločbah Ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da je trenutna ureditev v družinskem zakoniku, ki zakonsko zvezo opredeljuje le kot skupnost moškega in ženske, protiustavna«. Dodal je, da s predlogom prav nihče ničesar ne izgubi, »lahko pa nekateri zelo veliko pridobijo«.

Reberšek: Dosedanja ureditev je ustrezna

V Novi Sloveniji ocenjujejo, da je dosedanja ureditev istospolne partnerske zveze položaj in pravice oseb v teh zvezah urejala ustrezno. Istospolna partnerska zveza je, kot pravi Reberšek, v dosedanji ureditvi med partnerjema že določala vse pravice in obveznosti, kot veljajo za zakonsko zvezo med možem in ženo. »Obe zvezi sta bili izenačeni v vseh elementih razen pri posvojitvi otroka ter oploditvi z biomedicinsko pomočjo. Edini dejanski učinek nove ureditve, ki jo prinaša odločitev Ustavnega sodišča, je možnost dveh žensk ali dveh moških, da posvojita otroka. Temu v Novi Sloveniji nasprotujemo.«

Jerajeva: Otrok za razvoj potrebuje očeta in mater

»Do posvojitve pride zato, ker otroku, ki je zaradi različnih okoliščin ostal brez staršev ali ne more živeti v matični družini, iščemo najbolj primerno okolje za življenje in ne obratno. To ni pravica dveh, ki sta si zaželela otroka, pač pa pomoč otroku«, je v razpravi povedala Alenka Jeraj (SDS) in dodala, da še tako dober oče ne more nadomestiti matere in še tako dobra mati ne more nadomestiti očeta, »otrok pa si želi oba in za svoj razvoj oba tudi potrebuje«. Pričakovano v torek zakonika ne bodo podprli: »V Poslanski skupini SDS ne podpiramo novele družinskega zakonika, prav tako odločno zavračamo uvajanje teorije spola v naše vrtce in šole, kar novela družinskega zakonika prinaša.«

Ob tem v SDS spominjajo, da bi koalicija s sprejemom sprememb družinskega zakonika preglasila večinsko voljo državljanov, ki je bila izražena na kar treh referendumih.

Koalicija: Sledimo odločbi Ustavnega sodišča

Predlog sledi dvema ustavnima odločbama, ki sta de facto že izenačili zakonsko zvezo raznospolnih in partnersko zvezo istospolnih, so pojasnili v SD. V Svobodi pa so poudarili, da julija objavljena odločitev ustavnega sodišča ničesar ne odvzema tistim, ki že živijo v zakonskih zvezah ali družinah, saj bodo raznospolni partnerji ohranili vse svoje pravice.

Poseg v jedro človeške biti

V civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo menijo, da bi z uveljavitvijo predloga sprememb družinskega zakonika Državni zbor prestopil meje civilizacije, »ki jo je človek mukoma gradil že več tisoč let. Pri tem ne gre za bolj ali manj obrobne spremembe, temveč za poseg v jedro, v samo dušo človeške biti. Iz nerazumne zamere do sveta človek današnjega dne brezobzirno napada bitje, ki se ne more braniti, ki ne more zbežati in je prijokalo v ta svet po podaritvi moža in žene.«

Nalaganje
Nazaj na vrh