Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Orbanu še četrti mandat? Volitve tudi v Srbiji

Za vas piše:
M. M.
Objava: 03. 04. 2022 / 11:11
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2022 / 20:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Orbanu še četrti mandat? Volitve tudi v Srbiji
Na Madžarskem ima volilno pravico dobrih osem milijonov prebivalcev. FOTO: Xinhua/STA

Orbanu še četrti mandat? Volitve tudi v Srbiji

Na Madžarskem in v Srbiji je bila danes volilna nedelja. Madžarske volivke in volivci so izbirali 199-članski parlament. Glavno vprašanje je, ali se bo Viktorju Orbanu uspelo še četrtič zapored zavihteti na premierski stolček. V Srbiji pa so poleg parlamentarnih potekale še predsedniške ter lokalne volitve v Beogradu in 11 občinah.

Nekaj več možnosti za zmago na Madžarskem ankete napovedujejo Orbanovi stranki Fidesz, čeprav tudi opozicija ni brez možnosti. V Srbiji je glavni favorit za zmago na predsedniških volitvah dosedanji predsednik Aleksandar Vučić, medtem ko naj bi na parlamentarnih največ poslanskih sedežev osvojila njegova Srbska napredna stranka (SNS).

Brez volilnega molka

Na Madžarskem, kjer nimajo volilnega molka, so današnje objave v medijih povsem volilno obarvane. Orban s svojim sloganom zagovarja trditev, da so volitve izbira »med mirom in vojno«, pri čemer naj bi sedanja vlada ljudem zagotavljala mir, med drugim s svojim nasprotovanjem dobavi orožja Kijevu, medtem ko naj bi jih želela združena opozicija povleči v ukrajinsko vojno, navaja STA. Opozicija na volitvah nastopa s skupnim premierskim kandidatom, konservativnim županom mesta Hodmezovasarhely, Petrom Marki-Zayem.

Referendum o LGBTIQ

Danes na Madžarskem poteka še vladni referendum o spornem zakonu, ki naj bi zaščitil mladoletne pred propagando LGBTIQ, s katerim naj bi želela vladajoča stran na volišča predvsem privabiti čim več svojih volivcev. Referendum bo veljaven, če se ga bo udeležilo vsaj 50 odstotkov volilnih upravičencev.

V Srbiji se zmaga obeta Vučiću

V Srbiji pa danes potekajo parlamentarne in predsedniške volitve ter lokalne volitve v Beogradu in 11 občinah. Prvi favorit predsedniških volitev je dosedanji predsednik Aleksandar Vučić, na parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka (SNS). Volišča so se odprla ob 7. uri, glas sta kmalu zatem med drugim oddala Vučić in premierka Ana Brnabić.

Osem kandidatov

Sodeč po anketah bi lahko Vučić prejel 60 odstotkov glasov in s tem zanesljivo zmagal že v prvem krogu. Predsedniških kandidatov je sicer osem, Vučićev najresnejši protikandidat pa je Zdravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije.

SNS na oblasti od leta 2012

Vučićeva stranka SNS naj bi skupaj s koalicijskim partnerjem, Socialistično partijo Srbije (SPS), prepričljivo slavila tudi na parlamentarnih volitvah, saj naj bi prejela kar 63 odstotkov glasov. SNS je v Srbiji na oblasti že od zmage na parlamentarnih volitvah leta 2012.


Nalaganje
Nazaj na vrh