Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Orgelski virtuoz Nathan Laube nocoj v Šiški v podporo Orglarstvu Močnik

Za vas piše:
J. P.
Objava: 06. 01. 2024 / 17:49
Oznake: Dogodek, Kultura, poplave
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2024 / 18:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Orgelski virtuoz Nathan Laube nocoj v Šiški v podporo Orglarstvu Močnik
Nathan J. Laube decembra 2022 v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. FOTO: zajem zaslona

Orgelski virtuoz Nathan Laube nocoj v Šiški v podporo Orglarstvu Močnik

Nocoj ob 19.45 bo v Plečnikovi cerkvi sv. Frančiška Asiškega v ljubljanski Šiški gostoval mladi, a že mednarodno uveljavljeni ameriški organist slovenskih korenin Nathan J. Laube. Koncert bo imel tudi dobrodelno noto, saj bo virtuoz z njim pomagal Orglarstvu Močnik – delavnica Tomaža Močnika v Cerkljah na Gorenjskem je namreč v avgustovski ujmi utrpela ogromno škodo.

Ko so avgustovske poplave uničile delavnico in orodja Orglarstva Močnik, o čemer je tudi na spletni Družini reportažno poročala novinarka Ksenja Hočevar, so se oglasili mnogi vodilni orgelski umetniki iz Evrope in ZDA, da bi z dobrodelnimi koncerti pomagali k vrednotenju Močnikovih orgel in spodbujali vsestransko pomoč njegovi delavnici, iz katere prihajajo v mednarodnih krogih visoko cenjeni inštrumenti, je poročala STA.

Na Močnikovih orglah

Med njimi je tudi Nathan Laube, ki je v Ljubljano pripotoval iz Helsinkov, kjer je inavguriral nove orgle v osrednji koncertni dvorani. Kot so sporočili iz društva Pedalforum, bo v Plečnikovi cerkvi zaigral na Močnikove v francoskem romantičnem slogu izdelane orgle, pri dveh skladbah pa se mu bo pridružila orglarjeva hči Neža Močnik, sopranistka in študentka Akademije za glasbo. Koncert bodo posneli.

Dobitnik grammyja

Leta 1988 rojeni Nathan Laube je diplomiral na Glasbenem inštitutu Curtis v Filadelfiji in študij kot Fulbrightov štipendist nadaljeval v Franciji na konservatoriju v Toulousu, magistriral pa v Nemčiji na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu. Velja za enega najboljših organistov svoje generacije onkraj »luže«, za svoje posnetke je leta 2016 prejel tudi prestižno ameriško glasbeno nagrado grammy.

Briljantna igra in blagovoljen značaj

»Laube, ki se uvršča med svetovno orglarsko elito, je zvezdnik med mladimi klasičnimi glasbeniki. Umetnikova briljantna igra in blagovoljen značaj navdušujeta občinstvo po ZDA in Evropi, kreativni repertoar, ki zajema literaturo 5 stoletij in organistove virtuozne transkripcije orkestrskih del, pa je deležen tako kritiške kot strokovne hvale,« je marca 2014 pisalo v vabilu na njegov koncert v ljubljanskem Cankarjevem domu.


Cerkveni glasbenik

Kot cerkveni glasbenik je Laube, ki se navdušuje tudi nad arhitekturo, vrtnarjenjem, potovanj in risanjem, deloval kot rezidenčni umetnik Ameriške katedrale sv. Trojice v Parizu, kot orgelski praktikant v prezbiterijanski cerkvi v Bryn Mawru v Filadelfiji in v zgodovinski episkopalni Cerkvi sv. Luka v filadelfijskem Germantownu ter kot izredni organist v Združeni cerkvi Jezusa Kristusa v Čikagu.

Že večkrat obiskal Slovenijo

Deluje kot profesor na glasbeni šoli v Rochestru in kot svetovno znani organist gradi mednarodno koncertno kariero na več pomembnejših prizoriščih od Londona, Berlina, Hamburga do Dunaja. Nastopa tudi na orgelskih festivalih in po katedralah po svetu, od pariške Notre-Dame in londonske stolnice sv. Pavla do dunajske katedrale sv. Štefana. Že večkrat je obiskal tudi Slovenijo.

Nazadnje decembra 2022

Nazadnje ob koncu leta 2022, ko je po tridnevnem mojstrskem tečaju izvedel še orgelski koncert na velikih orglah Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Že desetletje prej, novembra 2012, je prav tako v Zavodu sv. Stanislava velikodušno podaril masterclass za mlade slovenske glasbenike, leto pozneje pa se je širši Sloveniji predstavil na dveh zaporednih majskih koncertih v cerkvi Marijinega oznanjenja v Adergasu in Plečnikovi cerkvi v Šiški.

Slovenskih korenin po materi

V Sloveniji je bil sicer že leta 2004, ko se je še kot mladoleten predstavil na mednarodnem festivalu Orglarski dan v Ljubljani. Nič čudnega, ko pa ima slovenske korenine po materi, ki je v ZDA rojena Slovenka družini, ki je morala leta 1945 zapustiti domovino. Laubejeva družina je v Clevelandu in Čikagu že desetletja pred njegovim rojstvom dejavno pomagala graditi slovensko skupnost v ZDA.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh